Ξεκινά μια νέα πρωτοβουλία για την ενδυνάμωση και οργάνωση της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών σε τοπικό επίπεδο από το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και με την υποστήριξη του Iδρύματος Μποδοσάκη, αναδεικνύοντας τον κομβικό ρόλο, που διαδραματίζουν οι Δήμοι στην αποτελεσματική διαχείρισή τους.

Το νέο αυτό έργο, το οποίο θα διαρκέσει έως τον Απρίλιο του 2024, σχεδιάστηκε με γνώμονα την επιτακτική ανάγκη των δήμων να διαμορφώσουν και να εφαρμόσουν μια, προσαρμοσμένη στις επιμέρους ανάγκες τους, στρατηγική για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ανάπτυξη ενιαίων σύγχρονων προδιαγραφών για την κατάρτιση τοπικών σχεδίων δράσης για την πρόληψη και όχι απλώς σχεδίων οργάνωσης της καταστολής, όπως συνηθίζεται, θα επιδράσει ιδιαίτερα θετικά στον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών στη χώρα μας. Παράλληλα, θα δοθεί ενεργός ρόλος στην τοπικότητα και την τοπική αυτοδιοίκηση, εξασφαλίζοντας την ορθή χρήση των πόρων που διανέμονται και προορίζονται για την πρόληψη», σχολίασε ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς.

Σκοπός της νέας πρωτοβουλίας του WWF είναι η σωστή και έγκαιρη οργάνωση της πρόληψης στο τοπικό χωρικό επίπεδο. Το επίπεδο δηλαδή, όπου οι συνθήκες και οι κίνδυνοι μπορούν να εκτιμηθούν ορθά και η εγγύτητα των φορέων μπορεί να εξασφαλίσει την αποτελεσματική συνεργασία και την αμοιβαία λογοδοσία, αλλά και την ωριμότητα για μελλοντικές χρηματοδοτικές ευκαιρίες.

«Η τοπική αυτοδιοίκηση στις αρχές της δεκαετίας του 2000 διεκδίκησε και πήρε αρμοδιότητες μεταξύ των οποίων και θέματα πολιτικής προστασίας, καθώς και αντίστοιχα κονδύλια. Μεταξύ των υποχρεώσεων της ήταν και η ανάπτυξη ενός τοπικού σχεδίου δράσης για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Τα τοπικά αυτά σχέδια δράσης έχουν πολύ μεγάλη σημασία γιατί εξασφαλίζουν την βέλτιστη κατανομή πόρων και προσωπικού και καθορίζουν τον τοπικό μακροχρόνιο προληπτικό σχεδιασμό. Δυστυχώς, στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι Δήμοι είτε δεν έχουν καταρτίσει τοπικά σχέδια, είτε έχουν ανεπαρκή σχέδια που δεν υπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο εκπονήθηκαν», δήλωσε αναπληρωτής καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας, Γεωπεριβάλλοντος και Φυσικών Καταστροφών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Παπανικολάου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι η κατάρτιση ενιαίων σύγχρονων προδιαγραφών, τις οποίες πρέπει να εκπληρώνουν τα τοπικά σχέδια δράσης για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, καθώς και ένας πρακτικός οδηγός υλοποίησής τους, που κατόπιν θα είναι διαθέσιμος σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. Στη συνέχεια, θα οργανωθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια για τα αρμόδια στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ θα υλοποιηθούν δράσεις διάχυσης των εργαλείων σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων.

«Το Ίδρυμα Μποδοσάκη στα 50 χρόνια προσφοράς του στηρίζει διαχρονικά πρωτοβουλίες με ισχυρό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Μέσα από την υποστήριξη του έργου του WWF Ελλάδας και χρηματοδοτώντας, με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, τη δημιουργία σχεδίων δράσης για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών ευελπιστούμε να συμβάλουμε στην έγκαιρη πρόληψη και προστασία της δασικής γης. Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί άλλωστε έναν από τους κεντρικούς πυλώνες δράσης του Ιδρύματος Μποδοσάκη», τόνισε η Δρ. Jennifer Clarke, διευθύντρια Προγραμμάτων και Δωρεών του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Όπως έγινε γνωστό, πέραν της υπάρχουσας υποστήριξης του Ιδρύματος Μποδοσάκη, η υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας θα ενισχυθεί περαιτέρω με την υποστήριξη δύο ακόμα φορέων, του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και της ΙΚΕΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης