Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το WWF Ελλάς δίνει την ευκαιρία σε νέους ηλικίας 18 έως 35 ετών να γνωρίσουν το έργο της οργάνωσης, να διασκεδάσουν και να έρθουν σε επαφή με τον φυσικό πλούτο της χώρας μας διοργανώνοντας τα Θερινά Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας στόχος των οποίων είναι να καλλιεργηθεί η αξία της εθελοντικής προσφοράς για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το ημερήσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει πρωινή εργασία, συζητήσεις και περιηγήσεις από το επιστημονικό δυναμικό του WWF Ελλάς, εκδρομές και συμμετοχή σε πολιτιστικά δρώμενα, ενώ το κόστος συμμετοχής είναι 105 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα θερινά προγράμματα εθελοντικής εργασίας θα πραγματοποιηθούν φέτος στις εξής περιοχές:

Πρέσπες, 13-27 Ιουλίου 2009

Η περιοχή των Πρεσπών βρίσκεται στην καρδιά των Βαλκανίων, στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την μοιράζονται 3 χώρες: η Ελλάδα, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ. Οι λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα και τα βουνά που τις περικλείουν σχηματίζουν τη λεκάνη των Πρεσπών. Λόγω της απομόνωσης της περιοχής, πολλά είδη φυτών και ψαριών είναι ενδημικά της Πρέσπας ή/και των Βαλκανίων. Αυτό σημαίνει ότι συναντώνται μόνο στην Πρέσπα και σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Ακόμα πολλά είδη πανίδας και χλωρίδας είναι σπάνια και προστατεύονται από τη διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Η Πρέσπα φιλοξενεί την μεγαλύτερη στον κόσμο αποικία Αργυροπελεκάνου, είδος που απειλείται παγκοσμίως με εξαφάνιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εργασία: περιλαμβάνει παρακολούθηση και καταγραφή των πελεκάνων που περνάνε από το όρος Βαρνούντας, σε συνεργασία με τους τοπικούς συνεργάτες της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών.

Αριθμός Εθελοντών: 12 (11 εθελοντές, 1 ομαδάρχης)

Περίοδοι: Μία (1)
Διαμονή: Στον βιολογικό σταθμό φιλοξενίας εθελοντών στο χωριό Μικρολίμνη Πρεσπών έπειτα από την ευγενική παραχώρηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Παραλία Σεκανίων, Ζάκυνθος, 20 Ιουλίου – 2 Αυγούστου 2009:

Η ευρύτερη περιοχή του Κόλπου του Λαγανά, θεωρείται εξαιρετικής οικολογικής σημασίας για τη διατήρηση του πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας Caretta-Caretta. Το WWF Ελλάς, το 1994 αγόρασε την έκταση που περιβάλλει τη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, τα Σεκάνια, που αποτελεί και τον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.

Εργασία: Η εργασία περιλαμβάνει συντήρηση μονοπατιών, αυλακιών, πασσάλων καθώς και του φυλακίου που βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής των Σεκανίων. Επίσης θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Αριθμός εθελοντών: 15 (2 ομαδάρχες, 13 εθελοντές)
Περίοδοι: Μία (1)
Διαμονή: Σε σχολείο της περιοχής.

Δαδιά Έβρου, 12 Ιουλίου – 06 Σεπτεμβρίου 2009

Το Δάσος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου βρίσκεται στον Νομό Έβρου, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους της Ευρώπης, αλλά και μία από τις πληρέστερα διαχειριζόμενες περιοχές της χώρας. Το WWF Ελλάς μετρά ήδη 18 χρόνια παρουσίας στην περιοχή και έχει υλοποιήσει προγράμματα διαχείρισης και μελέτης του προστατευόμενου Δάσους και των  αρπακτικών πουλιών που φιλοξενεί.

Φέτος, θα οργανωθεί για πρώτη φορά πρόγραμμα πυροφύλαξης στη συγκεκριμένη περιοχή, σε συνεργασία με τους τοπικούς συνεργάτες του WWF Ελλάς και το Πυροσβεστικό Σώμα. Το πρόγραμμα θα έχει εφαρμογή στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου, με έδρα το κοινοτικό διαμέρισμα της Δαδιάς του Δήμου Σουφλίου. Κάθε ομάδα που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα θα είναι πλήρως εφοδιασμένη και θα συνεργάζεται με το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σουφλίου και τον Πυροσβεστικό Σταθμό Διδυμοτείχου. Έκαστη ομάδα θα αντικαθίσταται κάθε 15 μέρες οπότε συνολικά θα συγκροτηθούν τέσσερις ομάδες.

Εργασία: περιλαμβάνει περιπολίες σε επιλεγμένα σημεία του δάσους, στελέχωση επιλεγμένου πυροφυλακίου, καθημερινή εκπαίδευση για τις αιτίες και την προέλευση των πυρκαγιών, την πρόληψη και καταστολή τους καθώς και ενημέρωση για τη γεωγραφία, τη μορφολογία, τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Αριθμός εθελοντών: 24 (6 εθελοντές ανά περίοδο 15 ημερών)

Περίοδοι: Τέσσερις (4)

Περίοδος Α.   12 – 26 Ιουλίου

Περίοδος Β.   26 Ιουλίου – 9 Αυγούστου

Περίοδος Γ.   9 Αυγούστου – 23 Αυγούστου

Περίοδος Δ.   23 Αυγούστου – 6 Σεπτεμβρίου
Διαμονή: Στο δασικό κατάλυμα Τσάμι στο χωριό Δαδιά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης