Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το ηφαίστειο Εϊγιαφιέλ στην Ισλανδία εκπέμπει περίπου 150.000 με 300.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα που αναλογεί στις εκπομπές του αερίου από τη βιομηχανία μιας μικρομεσαίας ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η χαμηλότερη εκτίμηση (150.000 τόνοι καθημερινά) έγινε από το γεωλόγο Κόλιν Μακφέρσον του βρετανικού Πανεπιστημίου του Durham, ενώ η υψηλότερη (300.000 τόνοι) από τον Πατρίκ Αλάρ του Ινστιτούτου Γεωφυσικής του Παρισιού (Institut de Physique du Globe de Paris).
Σε ετήσια βάση, εκπομπές αερίων τέτοιου μεγέθους μπορεί να τοποθετήσουν το ισλανδικό ηφαίστειο από την 47η έως την 75η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των κρατών, όσον αφορά τις εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου», σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Φυσικών Πόρων (WRI). Αν τελικά το ηφαίστειο το 2010 βρεθεί στην 47η θέση, τότε μέσα στο έτος θα έχει εκπέμψει στην ατμόσφαιρα περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα συγκριτικά με την Αυστρία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Φινλανδία, Βουλγαρία, Σουηδία, Δανία και Ελβετία.
Πάντως οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί, επιβεβαιώνοντας ότι μια τέτοια ηφαιστειακή έκρηξη δεν μπορεί να επιδεινώσει την κλιματική αλλαγή, καθώς το ισλανδικό ηφαίστειο εκπέμπει λιγότερο από το 0,3% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος αναφέρει ότι οι καθημερινές εκπομπές διοξειδίου από τα αεροσκάφη των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. φθάνουν περίπου τους 440.000 τόνους καθημερινά!
Στο μεταξύ, οι ηφαιστειολόγοι δυσκολεύονται να προβλέψουν τη μελλοντική συμπεριφορά τόσο του συγκεκριμένου ισλανδικού ηφαιστείου όσο και των γειτονικών του. Ο γεωφυσικός Παλ Έιναρσον του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας εκτίμησε ότι το μάγμα, που τροφοδοτεί την τωρινή έκρηξη του Εϊγιαφιέλ, φαίνεται να προέρχεται από μεγάλο βάθος και όχι από κάποιο ρηχό υπόγειο θάλαμο της γης, με αποτέλεσμα να καθιστά, προς το παρόν, αδύνατη οποιαδήποτε πρόβλεψη.
Σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο Λι Σίμπερτ, διευθυντή του Παγκόσμιου Προγράμματος Ηφαιστείων στο Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν των ΗΠΑ, τρεις από τις τέσσερις προηγούμενες εκρήξεις του Εϊγιαφιέλ συνοδεύτηκαν από εκρήξεις και στο γειτονικό του, μεγαλύτερο, ηφαίστειο Κάτλα, οι εκρήξεις του οποίου εξακολουθούν να θεωρούνται ιδιαίτερα επίφοβες.