Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία για τα επίπεδα μόλυνσης στους ωκεανούς της Γης. Περίπου 269.000 τόνοι πλαστικά πλέουν στις υδάτινες επιφάνειες που χωρίζουν τα εδάφη του πλανήτη, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την επιβίωση ψαριών, θαλάσσιων θηλαστικών και ερπετών.
Ερευνητές από έξι χώρες, με επικεφαλής τον Μάρκους Έρικσεν του Ινστιτούτου «5 Gyres» της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», έθεσαν στο μικροσκόπιό τους τα αποτελέσματα από 24 θαλάσσιες αποστολές την περίοδο 2007-2013. Ανάμεσα στις θάλασσες βρίσκεται και η Μεσόγειος, ένα υδάτινο οικοσύστημα που λόγω μορφολογικών χαρακτηριστικών είναι εξαιρετικά ευάλωτο.
Πλαστικοί… ωκεανοί
Με βάση τα στοιχεία της έρευνας εκτιμάται πως στους ωκεανούς κυκλοφορούν συνολικά τουλάχιστον 5,25 τρισ. σωματίδια πλαστικού, μικρά όσο μια κόκκος άμμου, τα οποία -μαζί με τα μεγαλύτερα πλαστικά- ζυγίζουν σχεδόν 269.000 τόνους.
Η παρουσία του συγκεκριμένου υλικού προκαλεί τεράστια προβλήματα στα υδάτινα οικοσυστήματα των ωκεανών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των θαλάσσιων χελωνών, οι οποίες περνούν τις πλαστικές σακούλες για… μέδουσες (εκλεκτός μεζές για τα συγκεκριμένα ερπετά), με αποτέλεσμα να πεθαίνουν στη συνέχεια από ασφυξία. Την ίδια στιγμή, άχρηστα δίχτυα μετατρέπονται σε παγίδες θανάτου για δελφίνια, καρχαρίες και σαλάχια.
Από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις, στις οποίες δεν δίνεται ιδιαίτερη προσοχή, αποτελεί το γεγονός πως η κατάποση πλαστικού από ψάρια εισάγει στην τροφική αλυσίδα επικίνδυνες χημικές ουσίες και τοξικά υλικά, που καταλήγουν στη συνέχεια στο… ανθρώπινο στομάχι μέσω της κατανάλωσης προϊόντων από τις θάλασσες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα πλαστικά καταλήγουν στις θάλασσες με τρεις τρόπους: μέσω των ποταμών, μέσω παράκτιων οικισμών και μέσω των πλοίων.
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας
Διαβάστε επίσης:
Ο αργός θάνατος των Άλμπατρος, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013, 02:38
Δεν αντέχει άλλα σκουπίδια η «χωματερή» των Μαλδίβων, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011, 03:46