Μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη έξω από τα κεντρικά γραφεία της Gazprom, προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τα σχέδια του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην περιοχή της Αρκτικής.
Το λιώσιμο των πάγων και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν αρχίσει να δημιουργούν το πρόσφορο έδαφος για την εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στον Β. Πόλο, με τις πρώτες εντάσεις ανάμεσα στη Δανία, τη Νορβηγία και τη Ρωσία να κάνουν την εμφάνισή τους όσον αφορά στον καθορισμό της ΑΟΖ. Η Gazprom είναι ένας από τους ενεργειακούς κολοσσούς που ηγείται των προσπαθειών για εντοπισμό και εξόρυξη του «μαύρου» χρυσού, ο οποίος κρυβόταν κάτω από τους πάγους για χιλιάδες χρόνια.
Ντυμένοι ως πολικές αρκούδες, οι διαδηλωτές ζήτησαν τον τερματισμό των ερευνών και των επιχειρήσεων της Gazprom, υπό το βλέμμα των έκπληκτων κατοίκων της Μόσχας.
Όπως μετέδωσε το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT, η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 10 διαδηλωτών, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε διαδήλωση για την οποία οι διοργανωτές της δεν είχαν λάβει σχετική άδεια από τις ρωσικές Αρχές.
Η Greenpeace ισχυρίζεται ότι ενδεχόμενη οικονομική εκμετάλλευση της περιοχής θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον και για τον σκοπό αυτό έχει συγκεντρώσει ήδη 1,7 εκατ. υπογραφές στην κεντρική της ιστοσελίδα. Ανάμεσα στους ανθρώπους που υποστηρίζουν τις προσπάθειές της είναι και διάσημοι ηθοποιοί και μουσικοί όπως ο Paul McCartney και η Penelope Cruz.
«Ο κίνδυνος ατυχήματος σε αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες είναι πολύ υψηλός ενώ δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική τεχνολογία για τον καθαρισμό πετρελαιοκηλίδας στον πάγο. Η Αρκτική βρίσκεται αντιμέτωπη ήδη με αρκετές αλλαγές λόγω των κλιματικών αλλαγών και πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι η κήρυξη όλης της περιοχής σε προστατευόμενη», εξήγησε σε δηλώσεις του ο Vladimir Chuprov, εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης στη Ρωσία.
Παρόμοια παράσταση διαμαρτυρίας είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Ιούλιο και στα κεντρικά γραφεία της Shell στο Παρίσι.
Δείτε το video…
Διαβάστε επίσης:
Δυσοίωνες προβλέψεις για τους πάγους στην Αρκτική, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012, 10:19
Greenpeace: Έκκληση για προστασία της Αρκτικής, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Ιουλίου 2012, 01:26
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας