Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια ουσιαστική απειλή για τη μελλοντική ανθρώπινη υγεία και, δεδομένου ότι η συμπεριφορά φορέων ασθενειών όπως τα κουνούπια, ως γνωστόν, είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στη θερμοκρασία και στις βροχοπτώσεις, φαίνεται αναμφισβήτητο πως η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει πολλές, αν όχι όλες τις μεταδοτικές ασθένειες. Αυτό, φυσικά, θα επηρεάζει τις εισαγωγές των ασθενών στα νοσοκομεία.

Επίσης, μια μελέτη έδειξε ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να αυξήσεις τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Ο λόγος είναι μια μέχρι πρότινος άγνωστη συσχέτιση μεταξύ κλιματικής αλλαγής και ανθεκτικότητας των μικροβίων. Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη μικροβιακή ανθεκτικότητα. H μελέτη αυτή περιέλαβε 30 ευρωπαϊκές χώρες -και την Ελλάδα- αποκαλύπτοντας τους κλιματικούς παράγοντες που συνεισφέρουν καθοριστικά στην πρόβλεψη της αντίστασης στα αντιβιοτικά στα διάφορα συστήματα υγείας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει όμως και ένας άλλος πιο άμεσος τρόπος που ο ζεστός καιρός ανεβάζει τις εισαγωγές των ασθενών. Για παράδειγμα, στη Βρετανία, ο αριθμός των ατόμων που εισάγονται με κάποια πάθηση που σχετίζεται με υψηλές θερμοκρασίες, όπως η θερμοπληξία, έχει αυξηθεί κατά 12.000 ετησίως, κατά μέσο όρο, την τελευταία δεκαετία. Επίσης, υπήρχαν 2.325 περισσότεροι ασθενείς που εισήχθησαν για θεραπεία ψυχικής υγείας τους θερμότερους τέσσερις μήνες του έτους (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος) το 2018 σε σύγκριση με όταν ξεκίνησαν τα αρχεία το 2010 στην Αγγλία. Τα κύματα καύσωνα τείνουν να επιδεινώνουν τις ψυχικές ασθένειες, καθώς το σώμα παράγει περισσότερη από την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη. Αλλά αυτό το εύρημα από μόνο του δεν αρκεί ώστε να υποδείξει μια τάση αύξησης των νοσηλειών για θεραπεία ψυχικής υγείας από το 2010. Η αφυδάτωση ήταν η κύρια αιτία εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Τα νοσοκομεία είναι υπό πίεση από τη νόσο COVID-19 πρέπει να προστατευτούν από άλλες απειλές καθώς ο κόσμος θερμαίνεται. Και μια απειλή για ορισμένες χώρες είναι οι πλημμύρες. Για παράδειγμα, πολλά αυστραλιανά νοσοκομεία χτίστηκαν σε φθηνή γη κοντά σε ποτάμια. Αλλά, καθώς η κλιματική αλλαγή προκαλεί πλημμύρες, οι περιοχές που προηγουμένως ήταν ασφαλείς μπορεί να μην είναι πλέον. Σκεφτείτε τι συνέβη όταν ο τυφώνας «Μαρία» έπληξε το Πουέρτο Ρίκο το 2017. Η καταιγίδα σκότωσε ανθρώπους και έκοψε την ηλεκτροδότηση. Επίσης, διέκοψε τις αλυσίδες εφοδιασμού. Ξαφνικά, σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, γιατροί και ασθενείς αντιμετώπισαν ελλείψεις σε κρίσιμα ενδοφλέβια υγρά και φάρμακα επειδή το Πουέρτο Ρίκο κατασκευάζει και εξάγει πολλούς ενδοφλέβιους ασκούς. Για μήνες, οι νοσοκόμες έπρεπε να στέκονται στο κρεβάτι του ασθενούς και να κάνουν αργά την έγχυση φαρμάκων με σύριγγα αντί να αφήνουν το φάρμακο να στάζει από ενδοφλέβιο ασκό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει και ένας άλλος τρόπος που τα νοσοκομεία θα επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή, κι αυτός είναι οικονομικός. Λόγω των μοναδικών δραστηριοτήτων τους, των αυστηρότερων απαιτήσεων και των λειτουργιών επί 24ώρου βάσεως επτά ημέρες την εβδομάδα, τα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα, καταναλώνοντας 2,5 φορές περισσότερη ενέργεια ανά τετραγωνικό πόδι από ένα κτήριο γραφείων και άρα επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή περισσότερο από άλλους Οργανισμούς ή επιχειρήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης