Η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί κάτι καινούργιο σε σχέση με την συνολική ιστορία της ανθρωπότητας, ωστόσο δεν νοείται, πλέον η σύγχρονη κοινωνία χωρίς την ύπαρξή της. Το ρεύμα -η ηλεκτρική ενέργεια-, που χρειαζόμαστε καθημερινά ως πόλεις, επιχειρήσεις και νοικοκυριά αυξάνεται συνεχώς και καθιστά αναγκαία την εύρεση αποδοτικών τρόπων παραγωγής του. Πώς να αγνοήσει, άλλωστε, κανείς ότι ακόμη και για τα ανοιχτήρια κονσερβών υπάρχει και η ηλεκτρική εκδοχή τους.

Καθώς η ηλεκτρική ενέργεια δεν υπάρχει ελεύθερη στη φύση, πρέπει να την παράγουμε με τρόπους, που ποικίλουν, και αυτοί μπορεί να είναι οικονομικοί ή ακριβοί, καθαροί ή ρυπογόνοι, περιορισμένης επάρκειας ή ανεξάντλητοι. Η ΔΕΗ Α.Ε. ως η κορυφαία εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας επιδιώκει συνεχώς να εφαρμόζει το βέλτιστο τρόπο παραγωγής και αυτός δεν είναι άλλος από την χρήση των Ανανεώσιμών Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). 

Ήταν στο μακρινό 1983, όταν η ΔΕΗ Α.Ε. έβαζε σε λειτουργία το πρώτο διασυνδεδεμένο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ευρώπης στην Κύθνο (με παραγωγή ισχύος 100KW), καθώς είχε γίνει από τότε αντιληπτό ότι ο ήλιος είναι μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, που μέσω του φωτοβολταϊκού φαινομένου, μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια.  Η Ελλάδα αποτελεί και σε αυτό τον τομέα την ιδανική τοποθεσία μιας και το υψηλό ηλιακό δυναμικό της κάνει την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών ιδιαίτερα αποδοτική συνδυάζοντας μόνο τα θετικά χαρακτηριστικά των ηλεκτροπαραγωγικών δραστηριοτήτων.

Έχουν περάσει 40 χρόνια από το πρώτο βήμα και η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας είναι σε τροχιά ανάπτυξης παγκοσμίως. Στην Ελλάδα γίνονται επενδύσεις σε κάθε επίπεδο είτε από ιδιώτες μέσω προγραμμάτων όπως το «Φωτοβολταϊκά Στη Στέγη» είτε από εταιρείες που στρέφονται στην Βιώσιμή Ανάπτυξη όπως η ΔΕΗ Α.Ε., που δημιούργησε τη θυγατρική ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., που ασχολείται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική, γεωθερμία και βιομάζας. Πιο συγκεκριμένα, στο χώρο της ηλιακής ενέργειας έχει αναπτύξει 32 φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε διάφορα σημεία της ελληνικής επικράτειας συνολικής ισχύος 36MW, με κύριους αυτούς της πρωτοπόρου Κύθνου, της Σίφνου (60kWp) και της Κρήτης (476,1 kWp) και πιο μικρούς σε οροφές αμαξοστασίων και στέγες της ΔΕΗ στην Αττική.

Η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας είναι προτεραιότητα για τη ΔΕΗ, γεγονός που διαφαίνεται μέσα από τα δύο έργα υπό κατασκευή. Πρώτο είναι το πάρκο στην Πτολεμαΐδα ισχύος 200MW (από τα μεγαλύτερα Φ/Β πάρκα στον κόσμο) και το δεύτερο είναι στην Μεγαλόπολη ισχύος 50MW, η ενεργειακή παραγωγή του οποίου θα καλύπτει το 42% των ενεργειακών αναγκών του Ν. Αρκαδίας, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε 28.000 νοικοκυριά. 

Τα ανωτέρω εμβληματικά έργα αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας μας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Με αυτές τις δράσεις, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. συμβάλλει δραστικά στη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων του θερμοκηπίου και λοιπών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την θερμική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές συμβατικών ορυκτών καυσίμων, στην αποφυγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και κατ’ επέκταση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς και στη διατήρηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.