Το πιο «εκτυφλωτικό μήνυμα» έστειλε η Ελλάδα το Βράδυ του Σάββατου. Περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά εκτιμάται ότι ανταποκρίθηκαν στην παγκόσμια καμπάνια κατά της κλιματικής αλλαγής που διοργάνωσε το WWF.
Σε όλη τη χώρα συμμετείχαν 489 δήμοι και κοινότητες, 1.649 επιχειρήσεις, 845 σχολεία και 325 φορείς, ενώ οι ατομικές ηλεκτρονικές εγγραφές στην επίσημη ιστοσελίδα της «Ώρας της Γης» ξεπέρασαν τις 70.000. Δυναμικό παρών έδωσαν στην μεγαλειώδη όπως όλα έδειξαν κινητοποίηση και οι χρήστες του Internet, καθώς στη δημοφιλή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook τα μέλη ομάδων σχετικών με την κινητοποίηση υπερέβησαν τα 140.000.
Οι Έλληνες με την ενθουσιώδη αυτή συμμετοχή τους στην «Ώρα της Γης» ψήφισαν υπέρ της γης, και πλέον οι ηγέτες όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλουν να ακούσουν αυτή τη φωνή διαμαρτυρίας και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ δείχνουν ότι κατά την έναρξη της Ώρας της Γης σημειώθηκε πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 500MW, με αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν 500 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα. Με άλλα λόγια, είναι σα να καταφέραμε μέσα σε μία ώρα να θέσουμε εκτός κυκλοφορίας 36.509 αυτοκίνητα ή να σβήσαμε 8.333.333 συμβατικούς λαμπτήρες.
«Η ενθουσιώδης ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας στο κάλεσμα του WWF, δείχνει ότι οι Έλληνες μπορούν και να εξοικονομήσουν ενέργεια και να λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης για την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών. Ευχαριστούμε τους πολίτες για τη συμμετοχή τους και τους καλούμε να δώσουμε μαζί την μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.
Το ξεκίνημα στην Αυστραλία
Η αρχή έγινε στις 31 Μαρτίου του 2007. Έπειτα από προτροπή του WWF Αυστραλίας, 2,2 εκατομμύρια κάτοικοι του Σίδνεϊ έσβησαν τα φώτα για μία ώρα και κατάφεραν να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος κατά 10,2%. Η πρωτοβουλία έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο και την επόμενη χρονιά 35 χώρες και 100 εκατομμύρια κάτοικοι ενώθηκαν για να αφιερώσουν μία ώρα στο περιβάλλον. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του WWF Ελλάς, Γιώργος Βελλίδης, μίλησε στη zougla.gr για τα πρώτα βήματα της «Ώρας της Γης».
Η παγκόσμια εκστρατεία κατά της κλιματικής αλλαγής
Οι Πυραμίδες της Γκίζας, το Εμπάιερ Στέιτ Μπίλντινγκ, η Ακρόπολη, ο θόλος της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, αξιοθέατα σε Κίνα, Ταϊλάνδη και Σιγκαπούρη, οι Πύργοι της Πετρόνας στην Κουάλα Λουμπούρ, περισσότερα από 200 ιστορικά κτήρια στη Γαλλία μεταξύ των οποίων το Λούβρο, ο Πύργος του Άιφελ και η Παναγία των Παρισίων είναι μερικά από τα μνημεία που «κατέβασαν τους διακόπτες».
Η ανταπόκριση στο κάλεσμα του πλανήτη για ελπίδα ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Άνθρωποι ανεξαρτήτου φυλής, ηλικίας και εθνότητας ενώθηκαν για να υπενθυμίσουν στους ηγέτες των αναπτυγμένων χωρών ότι πρέπει να λάβουν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η λειψυδρία, η ξηρασία, η ερημοποίηση και τα έντονα καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν άμεσα τις υποανάπτυκτες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες σε κάθε σύνοδο ζητούν την βοήθεια των πλούσιων κρατών για να πάρουν υποσχέσεις και σχέδια οικονομικής βοήθειας στο μέλλον.
Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του WWF Ελλάς μίλησε για την επόμενη Συνδιάσκεψη για το Κλίμα χαρακτηρίζοντάς την ιδιαίτερα κρίσιμη, εξέφρασε όμως την αισιοδοξία του καθώς η ΗΠΑ υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα είναι διατεθειμένες να συμμετάσχουν ενεργά και αποτελεσματικά. «Η Ώρα της Γης έστειλε και ένα πολιτικό μήνυμα», δήλωσε ο κύριος Βελλίδης και τόνισε ότι όλες οι οργανώσεις θα πιέσουν να μειωθούν οι εκπομπές του διοξειδίου κατά 30% ώστε να αποφευχθεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου.
Το WWF, στην προσπάθειά του να αντιστρέψει τη στασιμότητα και την αναποφασιστικότητα των ηγετών των πλούσιων χωρών, στην επόμενη Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβρη στην Κοπεγχάγη, θα παρουσιάσει τον επίσημο αριθμό των συμμετεχόντων στην «Ώρα της Γης». «Ο καθένας από εμάς έχει την δύναμη να κάνει αλλαγές όπως και έχει έντονο το μερίδιο της ευθύνης», δήλωσε ο κύριος Βελλίδης θέλοντας να τονίσει ότι η ευθύνη δε βαραίνει μόνο τους πολιτικούς και τους ηγέτες των πλούσιων χωρών.