Το καλαμπόκι είναι ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας. Παρόλα αυτά, η διαδικασία παραγωγής του (λίπασμα, αρδευτικό νερό κ.λπ.) καθιστούν την συγκεκριμένη κτηνοτροφή ιδιαίτερα ακριβή. Για τον λόγο αυτόν, ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και άλλη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών διερευνούν αυτή την περίοδο τη δυνατότητα αντικατάστασης του αραβοσίτου από τις καλλιέργειες σόργου, που είναι λιγότερο πολυέξοδες.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εξετάζουν εάν ο σόργος μπορεί επί του παρόντος να αντικαταστήσει την πρωτεϊνική αξία του καλαμποκιού. Εάν τα αποτελέσματα αποδειχθούν θετικά, τότε εξίσου θετική θα είναι και η εξέλιξη για παραγωγούς και καταναλωτές, εφόσον, όπως έχει εκτιμηθεί, ο σόργος αποτελεί ένα πολύ πιο φθηνό προϊόν (οι υπολογιζόμενες μεταβλητές του, δαπάνες/τόνος, παραγόμενης χλωρής βιομάζας, είναι 2,5 φορές χαμηλότερες από αυτές του αραβοσίτου).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άσχημες καιρικές συνθήκες του 2007 (καύσωνες) και του 2008 (ξηρασία) μείωσαν τις αποδόσεις των προϊόντων και οι παραγωγοί άρχισαν να αναζητούν νέες εναλλακτικές καλλιέργειες, με μειωμένο κόστος.