Στη δημιουργία ενός πρότυπου Βαλκανικού Κέντρου Άγριων Σαρκοφάγων προχωρά ο «Αρκτούρος» με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
To καινοτόμο αυτό έργο έχει ως στόχο να επεκτείνει τη δράση και την εμβέλεια του Περιβαλλοντικού Κέντρου του «Αρκτούρου» στα Βαλκάνια και να αποτελέσει το σημαντικότερο κέντρο προστασίας, περίθαλψης, αποκατάστασης και φιλοξενίας για τραυματισμένα και πρώην αιχμάλωτα άγρια σαρκοφάγα στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, φιλοδοξεί να γίνει το αρτιότερο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης του κοινού και του μαθητικού πληθυσμού.
Οι εγκαταστάσεις και οι δράσεις του συνοψίζονται στα εξής:
Ανανέωση με σύγχρονο εξοπλισμό και επέκταση των καταφυγίων της αρκούδας και του λύκου για την εξασφάλιση της ευζωίας των αρκούδων και λύκων που φιλοξενούνται εκεί και προέρχονται από τη χώρα μας, τα Βαλκάνια και τη Γεωργία.
Δημιουργία υποδομών πρόσβασης για άτομα με κινητική αναπηρία στα καταφύγια και τα κέντρα ενημέρωσης.
Δημιουργία ενός σύγχρονου ειδικού κτηνιατρείου-χειρουργείου για την αντιμετώπιση σοβαρών τραυματισμών αρκούδων και λύκων, εξοπλισμένου με σύγχρονα ιατρικά όργανα και εκσυγχρονισμός του Κτηνιατρείου Άγριας Ζωής.
Εγκατάσταση συστήματος καμερών παρακολούθησης των φιλοξενούμενων ζώων στα καταφύγια αρκούδας και λύκου με δυνατότητα ζωντανής μετάδοσης στο ευρύ κοινό.
Εκσυγχρονισμός της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης του «Αρκτούρου» με προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού για την υλοποίηση επιστημονικών δράσεων έρευνας και για τη διάσωση τραυματισμένων αρκούδων και λύκων.
Ανανέωση των εκθεμάτων και δημιουργία νέου ενημερωτικού υλικού για τους επισκέπτες του Κέντρου που θα αναδεικνύει τη βαλκανική διάσταση των φυσικών βιοτόπων και της άγριας ζωής.
Δημιουργία πρωτότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και δράσεις ευαισθητοποίησης με στόχο την ενεργό δράση και συμμετοχή των πολιτών και του μαθητικού πληθυσμού στην προστασία των άγριων σαρκοφάγων και των βιοτόπων τους στα Βαλκάνια.
Το πρόγραμμα αυτό δίνει στον «Αρκτούρο» τη δυνατότητα να ανανεώσει ριζικά τις εγκαταστάσεις του Περιβαλλοντικού Κέντρου (Καταφύγια της Αρκούδας και του Λύκου, Κέντρο Ενημέρωσης για την Αρκούδα και τον Λύκο, Κτηνιατρικός Σταθμός) και να τα εφοδιάσει με άρτιο τεχνολογικά εξοπλισμό.
Παράλληλα, η ενίσχυση της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης θα δώσει τη δυνατότητα στην Επιστημονική Ομάδα του «Αρκτούρου» να επεκτείνει ακόμη περισσότερο το ερευνητικό της έργο για τη βαθύτερη γνώση της κατάστασης του πληθυσμού άγριων σαρκοφάγων στην Ελλάδα, αλλά να συμμετέχει σε μεγάλο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα για την κατανόηση της λειτουργίας του χειμέριου ύπνου των αρκούδων κ.ά.
Η κατασκευή καινούργιων φωλιών διαχείμασης και η αποκατάσταση των παλιών στο καταφύγιο σε συνδυασμό με τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού αρκούδων όλων των ηλικιών θα δημιουργήσουν ιδανικές συνθήκες για την επιστημονική μελέτη των φυσιολογικών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του χειμέριου ύπνου.
Τη στιγμή αυτή ερευνητές από τις σκανδιναβικές χώρες προσπαθούν να κατανοήσουν τη φυσιολογία του χειμέριου ύπνου στα βόρεια κλίματα.
Οι παρεμβάσεις στο Καταφύγιο της Αρκούδας του «Αρκτούρου» θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη μελέτη του χειμέριου ύπνου και στα ζεστά, μεσογειακά κλίματα.