Ο Αμαζόνιος φλέγεται, ο πλανήτης ζεσταίνεται και φαίνεται πως οι τέσσερις ιππότες της αποκάλυψης για την κλιματική αλλαγή χτυπούν την πόρτα μας. Αλλά πόσο σωστά είναι όσα λένε οι προφήτες της οικολογικής μας μοίρας;

Στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου οι πυρκαγιές έχουν αυξηθεί κατά 83% τον τελευταίο χρόνο, με σχεδόν 80.000 ξεχωριστές πυρκαγιές να εντοπίζονται από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πυρκαγιές στην περιοχή αυτή ξεκινούν συνήθως από τους αγρότες κάθε χρόνο, στην προσπάθειά τους να καθαρίσουν τη Γη για βοσκή και αναφύτευση, αλλά η έκταση της εφετινής κόλασης έχει τραβήξει την προσοχή των παγκόσμιων μέσων μαζικής ενημέρωσης όσο ποτέ άλλοτε.

«Το σπίτι μας καίγεται» είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν όταν υποσχέθηκε να καταστήσει την «έκτακτη» ημερήσια  διάταξη της συνόδου κορυφής του G7 τον περασμένο μήνα.

Στον Μακρόν προσχώρησαν νομοθέτες των ΗΠΑ, προεδρικοί υποψήφιοι, κλιματικοί ακτιβιστές και πολλά από τα παραρτήματα ειδήσεων παγκοσμίως, που κατηγόρησαν τις φιλο-βιομηχανικές πολιτικές του προέδρου της Βραζιλίας Jair Bolsonaro για την επιτάχυνση της διάλυσης του δάσους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι συμβαίνει πίσω από τους τίτλους για την καταστροφή του κλίματος

Αλλά δεν είναι μόνο η Βραζιλία όπου καίγεται το δάσος-παγκόσμιο έμβλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τους πυρκαγιές της Αφρικής, της Αρκτικής και της Ασίας, οι New York Times έγραψαν για «σενάριο εφιάλτη» για όλα τα δάση του κόσμου. Κάτι που θα μπορούσε να μειώσει δραστικά την «ικανότητα των πνευμόνων» του πλανήτη.

Αλλά είναι όλα αυτά αλήθεια;

Τα δάση καίγονται πράγματι και οι πυρκαγιές που διαπερνούν τον Αμαζόνιο είναι οι χειρότερες που παρατηρούνται εκεί από το 2010. Αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πυρκαγιές έχουν μειωθεί δραστικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Οι πληροφορίες αυτές δεν προέρχονται από το blog κλιματικού σκεπτικισμού ή από τη συντακτική ομάδα της Wall Street Journal. Είναι από τη NASA, η οποία μελετά τις πυρκαγιές με δορυφόρους από τη δεκαετία του ’80.

Σύμφωνα με το διαστημικό αυτό πρακτορείο, ο αριθμός των πυρκαγιών στα δάση έχει μειωθεί κατά 24% από το 2003. Ενώ η Γη που είναι αναδασωτέα, τώρα καταστρέφεται συχνότερα με μηχανές και όχι από πυρκαγιά, σύμφωνα με τους ερευνητές της NASA.

Οι μεταβολές στα πρότυπα πυρκαγιάς στη σαβάνα, τους λειμώνες και τα τροπικά δάση είναι τόσο μεγάλες που μέχρι στιγμής έχουν αντισταθμίσει μέρος του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, δήλωσε ο επιστήμονας της NASA Doug Morton.

Η αλλαγή του κλίματος κάνει τις πυρκαγιές πιο πιθανό να ξεκινήσουν, συνέχισε ο Morton, αλλά «η ανθρώπινη δραστηριότητα αντισταθμίζει αποτελεσματικά  αυτόν τον κίνδυνο του κλίματος».

Οι ερευνητές της NASA απορρίπτουν επίσης ισχυρισμούς ότι οι πυρκαγιές συμβάλλουν στη συνολική αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Παρά τις τεράστιες ποσότητες άνθρακα που απελευθερώνονται από πυρκαγιές σε σαβάνα, λιβάδια και βόρεια δάση, η έρευνα δείχνει ότι οι πυρκαγιές σε αυτά τα βιομόρια δεν προσθέτουν γενικά άνθρακα στην ατμόσφαιρα μακροπρόθεσμα» ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο της Γης της NASA.

Αντ ‘αυτού, η αναγέννηση της βλάστησης και η δημιουργία ξυλάνθρακα τυπικά επαναφέρει τον χαμένο άνθρακα μέσα σε «μήνες ή χρόνια».

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Maryland/NASA πέρυσι ανακάλυψε ότι η ανάπτυξη των δασών τα τελευταία 35 χρόνια έχει αντισταθμίσει τις απώλειες μέσω της αποψίλωσής των.

Οι άνθρωποι δίνουν μεγάλη σημασία στην κοπή και την καύση των δασών του κόσμου, αλλά χάρη στις ανθρώπινες προσπάθειες αναφύτευσης, η δασική κάλυψη σε όλο τον κόσμο έχει αυξηθεί από μια περιοχή μεγέθους του Τέξας και της Αλάσκας σε συνδυασμό.

Ο πλανήτης βρίσκεται σε κρίση;

Δεν είναι ο μοναδικός ιππότης της οικολογικής αποκάλυψης για την οποία προειδοποιούμαστε.

Η ξηρασία απεικονίζεται ως πρόβλημα το οποίο θα επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου  φωνάζουν οι τίτλοι ότι έχουμε εξαντλήσει τον πλανήτη μας για περισσότερα από 100 χρόνια. Αλλά η σύγχρονη τήρηση αρχείων άρχισε μόνο στις αρχές του 20ού αιώνα. Έκτοτε, η Γη εναλλάσσεται μεταξύ υγρής και ξηρής περιόδου, με τρεις μεγάλες ξηρασίες τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με τις συνθήκες της «Σκόνης» της δεκαετίας του 1930.

Ο τυφώνας Dorian, το τέρας της κατηγορίας 5, που προκάλεσε εκτεταμένες ζημίες στις Μπαχάμες μέχρι τη Φλόριντα, απεικονίζεται ως ο θάνατος της κλιματικής επωαζόμενης αλλαγής αλλά και προειδοποίηση για όλους μας.

Ωστόσο, παρά την πρόσφατη αύξηση της συχνότητας τέτοιων καταιγίδων, ο τυφώνας εξίσου καταστροφικός είχε πλήξει την Φλόριντα το 1935, σκοτώνοντας 423 άτομα.

Συνολικά, από το 1924 σχηματίστηκαν στον Ατλαντικό 35 θύελλες της κατηγορίας 5, που ανταγωνίζονται τον «Dorian».

Ενώ η κλιματική αλλαγή έχει εντοπιστεί ως οδηγός καταστροφικών πλημμυρών παγκοσμίως, υπάρχουν χιλιάδες άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το φαινόμενο και περιορισμένα στοιχεία για τις πλημμύρες του παρελθόντος κάνουν τη σύγκριση δύσκολη. Ουδένα από αυτά τα στοιχεία δείχνει ότι ο πλανήτης μας δεν έχει πρόβλημα.

Ενώ οι θάνατοι από όλες τις μορφές φυσικών καταστροφών υποβαθμίζονται από την αρχή του 20ού αιώνα – μερικές φορές κατά εκατοντάδες – η συχνότητα των ίδιων των καταστροφών είναι αυξημένη.

Χρειαζόμαστε ένα πράσινο νέο συμβόλαιο;

Καλοπροαίρετη πράσινη δικτατορία. Έχουμε το αποκαλούμενο  «Πράσινο νέο Συμβόλαιο»: Πρόκειται για ριζοσπαστικό νομοσχέδιο που υποστηρίζεται από 104 μέλη του Κογκρέσου στις ΗΠΑ που, μεταξύ άλλων, ζητεί την πλήρη κατάργηση των αεροπορικών και αυτοκινητιστικών ταξιδιών, καθώς και τα προγράμματα ανακατανομής πλούτου πέρα ​​από οτιδήποτε κάποιος κομμουνιστής του 20ού αιώνα θα μπορούσε να ονειρευτεί. Κάτι ωσάν καλοπροαίρετη πράσινη δικτατορία.

Σύμφωνα με τoν Ocasio-Cortez και τον Bernie Sanders, δύο από τους ισχυρότερους υποστηρικτές του GND (Green New Deal) στο Capitol Hill, έχουμε δώδεκα χρόνια να δούμε κάποια «κλιματική έκτακτη ανάγκη».

Και οι δύο νομοθέτες έχουν παρουσιάσει τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο ως ακόμη περισσότερα στοιχεία υπέρ της δημιουργίας πράσινης πύλης εξουσίας, με τη βοήθεια ορισμένων Μέσων  Επικοινωνίας.

Ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της NASA, υπάρχουν πάντα αποχρώσεις του γκρίζου πίσω από ασπρόμαυρες, ανησυχητικές επικεφαλίδες. Όμως οι αενάως ανησυχούντες δεν πρέπει να επηρεάζουν τη πραγματική κυβερνητική πολιτική. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πλανήτης μας είναι εντάξει, ούτε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε βελτιώσεις.

Αντ ‘αυτού, θα πρέπει να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση για να ελέγξουμε οτιδήποτε οι ακτιβιστές, η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν ως Ευαγγέλιο.

 

Με πληροφορίες από RT.com και BBC
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης