Νέος τηλεμετρικός σταθμός αναμένεται να τοποθετηθεί μέχρι το τέλος του 2017 μέσα στη λίμνη Κορώνεια, προκειμένου να παρακολουθεί και να μετρά τα χαρακτηριστικά που αφορούν την ποσότητα και την ποιότητα των υδάτων της, αλλά και συνολικά του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.
Το νέο, σύγχρονο μηχάνημα, που θα λαμβάνει διαρκώς δεδομένα για τους μικροοργανισμούς και τα χημικά στοιχεία του νερού, προστίθεται στο δίκτυο των 35 τηλεμετρικών σταθμών που είχαν εγκατασταθεί από το 2008 στην ευρύτερη περιοχή της Κορώνειας και μέχρι τη λίμνη Βόλβη και από το 2009 παρέχουν μετρήσεις για την κατάσταση του οικοσυστήματος.
Η χρησιμότητά του, άλλωστε, εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλη, καθώς τα δεδομένα που θα καταγράψει, μαζί με εκείνα των υπολοίπων τηλεμετρικών σταθμών, θα χρησιμοποιηθούν ως επιχείρημα από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να αποδείξει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η λίμνη αναβιώνει και βελτιώνονται τα περιβαλλοντικά της χαρακτηριστικά και, με τον τρόπο αυτό, να αποφύγει την επιβολή προστίμου.
Μιλώντας στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία ενέκρινε τη διενέργεια ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια του νέου σταθμού, ο γενικός διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Γιάντσης, επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή τον περασμένο Φεβρουάριο για το θέμα της Κορώνειας και η χώρα κινδυνεύει με πρόστιμα ύψους 25-30 εκατομμυρίων ευρώ εφάπαξ και στη συνέχεια με ημερήσιο πρόστιμο 30.000-70.000 ευρώ, ανάλογα με την απόφαση του δικαστηρίου, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν βελτιώθηκε περιβαλλοντικά η κατάσταση στη λίμνη Κορώνεια.
Βέβαια, ο κ. Γιάντσης επισήμανε ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις των τηλεμετρικών σταθμών και τα στοιχεία του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Βόλβης και Κορώνειας, τα χαρακτηριστικά του νερού έχουν βελτιωθεί, ενώ η λίμνη γέμισε με νερό, μειώθηκαν τα απόβλητα από τις βιομηχανίες και η κατάσταση της λίμνης βελτιώθηκε με φυσικές διεργασίες. Επιπλέον γνωστοποίησε ότι, σύμφωνα με την Ορνιθολογική Εταιρεία, υπάρχει παρουσία πτηνών που επισκέπτονται τη λίμνη.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ακόμη και αν η κατάσταση της λίμνης κριθεί ικανοποιητική, δεν αποκλείεται η επιβολή προστίμου επειδή από τα πέντε έργα που έπρεπε να γίνουν, υλοποιήθηκε μόνο το ένα. «Μετά από φοβερή πίεση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με τη βοήθεια του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, ολοκληρώθηκε το ανάχωμα που διαχωρίζει τη λίμνη από τον υδροβιότοπο και το βαθύ ενδιαίτημα, που είναι ουσιαστικά ένα βαθύτερο κομμάτι μέσα στην ίδια τη λίμνη, το οποίο διασφαλίζει τη συγκέντρωση υδάτων και την παρουσία μικροοργανισμών ακόμη και σε περίπτωση ξηρασίας. Ωστόσο, δεν έγιναν οι λιμνοδεξαμενές ωρίμανσης, που είχαν σκοπό την ανάσχεση της μόλυνσης της κεντρικής λίμνης, έργα για το κλείσιμο των γεωτρήσεων, δράσεις αντικατάστασης των καλλιεργειών με λιγότερο υδροβόρες και μείωσης των φυτοφαρμάκων και έργα αντικατάστασης των αρδευτικών δικτύων» σημείωσε.
Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στην οικονομική επιτροπή, ο Γιάννης Ανδρίτσος από την “Περιφέρεια Πρωταθλήτρια” έκανε λόγο για καθυστερήσεις, ενώ ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος από τη “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα” τόνισε ότι το έργο που αφορά τον νέο τηλεμετρικό σταθμό είναι απαραίτητο για να πειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα στην Κορώνεια.
Στοιχεία για τις προδιαγραφές του τηλεμετρικού σταθμού ζήτησε ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη “Συμμετέχω”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ