Σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις, την περίοδο 1961 – 2003, η στάθμη των θαλασσών παγκοσμίως αυξανόταν σταθερά κατά 1,8 χιλιοστά ετησίως με το μεγάλο ερώτημα ωστόσο να είναι αν η αύξηση αυτή αποδίδεται εξολοκλήρου στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σε έκθεση που δημοσίευσε το 2007 η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή απέδωσε την ετήσια αύξηση της στάθμης των θαλασσών κατά 1,1 χιλιοστό στη θερμική διαστολή των ωκεανών και το λιώσιμο των παγετώνων. Ωστόσο, δεν δόθηκε καμιά απάντηση για τα 0,7 χιλιοστά που περίσσευαν, εφόσον όπως προαναφέρθηκε η ετήσια αύξηση της στάθμης των θαλασσών ήταν 1,8 χιλιοστά.

Ως εκ τούτου πολλοί επιστήμονες άρχισαν να αμφιβάλλουν για την ορθότητα των αποτελεσμάτων των ερευνών. Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Τόκιο λοιπόν, με επικεφαλής τον καθηγητή Yadu Pokhrel, λύνει το μυστήριο και αποδίδει την «υπόλοιπη» άνοδο της στάθμης των θαλασσών στην άντληση υδάτων από υπόγειους υδροφορείς, ποτάμια και λίμνες για ανθρώπινες δραστηριότητες. Όπως υποστηρίζουν, το νερό αυτό τελικά βρίσκει τον δρόμο του στον ωκεανό μέσω ποταμών ή της εξάτμισης στην ατμόσφαιρα.

«Η μη βιώσιμη χρήση των υπογείων υδάτων σε συνδυασμό με τις αλλαγές στον τρόπο που αποθηκεύεται το νερό στο έδαφος και την απώλεια υδάτων από τις κλειστές λεκάνες απορροής έχει οδηγήσει στην αύξηση της στάθμης των θαλασσών κατά 0,7 χιλιοστά ετησίως την περίοδο 1961 και 2003», επισημαίνουν οι επιστήμονες, που αποδίδουν δηλαδή το 42% της ανόδου της στάθμης των θαλασσών στην άντληση υπογείων υδάτων.

Σημειώνεται ότι στην έκθεση που δημοσίευσε το 2007 η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή υποστηρίζει ότι η στάθμη των ωκεανών θα αυξηθεί κατά 18 με 59 εκατοστά μέχρι το τέλος του αιώνα. Η εκτίμηση αυτή ωστόσο δεν λαμβάνει υπόψη της το λιώσιμο των παγετώνων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής.

Νέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι με τον τωρινό ρυθμό που λιώνουν οι πάγοι, η στάθμη θα ανέβει κατά 90 εκατοστά έως 1,6 μέτρα έως το 2100.

Πηγή: econews

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης