Νέα σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση διαπιστώθηκε το τελευταίο διήμερο στον παραπόταμο Κάτω Πέτρα, στην περιοχή του Σκαλοχωρίου Μυτιλήνης. Η ιστορία αυτή δεν είναι καινούργια, αφού από πέρυσι οι κάτοικοι της περιοχής και οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι είχαν αναδείξει το θέμα της ρύπανσης από παρακείμενο τυροκομείο. Πρόκειται για μια περιοχή, με καθαρά νερά, έντονη βλάστηση, πλούσια πανίδα και σπάνια είδη πτηνών που βρίσκουν καταφύγιο στο μικρό αυτό παράδεισο. Οι κάτοικοι του Σκαλοχωρίου Μυτιλήνης ανατριχιάζουν και μόνο στην ιδέα ότι η όαση αυτή, που στολίζει το χωριό τους, μπορεί από στιγμή σε στιγμή να μετατραπεί σε βούρκο, όπως άλλωστε έχει καταντήσει και ο ποταμός Βούλγαρης.

Μέχρι πριν μια εβδομάδα ο παραπόταμος Κάτω Πέτρα ήταν καθαρός, αλλά και ο ποταμός Βούλγαρης είχε δείξει κάποια σημάδια βελτίωσης. Παρ’ όλα αυτά ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Δρυς» ήταν σε εγρήγορση καλώντας τις υπηρεσίες της Νομαρχίας Λέσβου καθημερινά να κάνουν ελέγχους στην περιοχή και στις εγκαταστάσεις των τυροκομείων για να διαπιστώσουν αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι.
Από την πλευρά της η Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου είχε πραγματοποιήσει τις απαραίτητες κινήσεις και ο αρμόδιος αντινομάρχης Θεόδωρου Βαλσαμίδη είχε συναντήθεί και με τους τρεις ιδιοκτήτες των τυροκομείων, που είναι υπεύθυνοι για την ρυπογόνα δράση των επιχειρήσεων τους.

Λύματα από τυρόγαλα στο ποτάμι

Δυστυχώς τα δυσοίωνα σενάρια που προέβλεπαν πριν ένα μήνα τα μέλη του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Δρυς» επιβεβαιώθηκαν και την Τετάρτη το βράδυ, οι κάτοικοι της περιοχής ειδοποιήθηκαν από έναν βοσκό, ότι η Κάτω Πέτρα είναι γεμάτη λύματα και τυρόγαλο. Πράγματι, όπως μας περιγράφει το μέλος του περιβαλλοντικού συλλόγου Γ. Κόνσουλας, που μετέβη στην περιοχή από τη πρώτη στιγμή, η κατάσταση είναι απελπιστική. «Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας με το θέαμα που αντικρίσαμε. Δυστυχώς η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη και από πέρυσι. Το ποτάμι είναι γεμάτο τυρόγαλο και λύματα, από το τυροκομείο του Δ. Ρόδου, ενώ δεν αποκλείεται μέρος των λυμάτων να προέρχεται και από την εγκατάσταση του Βενετσάνου που λειτουργεί δίπλα».

Στην περιοχή, νωρίς χθες το πρωί, μετέβησαν άνδρες του Λιμενικού και της Αστυνομίας, οι οποίοι έκπληκτοι και αυτοί αντίκρισαν τη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή. Όπως ήταν αναμενόμενο, έγινε καταγραφή της κατάστασης, βεβαιώθηκαν παραβάσεις, ενώ τα μέλη του Περιβαλλοντικού Συλλόγου υπέβαλαν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου. Για την κατάσταση ενημερώθηκαν άμεσα και οι τοπικές αρχές, οι Δήμοι Ερεσού, Αντίσσης, Καλλονής καθώς και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου.

Όχι στην παρανομία

Ο αντινομάρχης, Θεόδωρος Βαλσαμίδης δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για την όλη κατάσταση και για την ανευθυνότητα που επιδεικνύουν όπως είπε κάποιοι άνθρωποι που θεωρούνται σοβαροί επιχειρηματίες. «Ενημέρωσα την υπηρεσία και σύντομα θα προχωρήσει σε ελέγχους. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Θα εφαρμόσουμε το νόμο κατά γράμμα, θα πέσουν βαριά πρόστιμα σε όποιον ρυπαίνει το περιβάλλον και δεν τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους της άδειας του. Δεν θα ανεχτούμε άλλο την παρανομία. Επανειλημμένα, εγώ προσωπικά κάλεσα στο γραφείο μου τους τυροκόμους και τους ζήτησα να σεβαστούν το περιβάλλον και να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην επιβαρύνουν άλλο τον Βούλγαρη.

Σε ό,τι αφορά στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, του Τίμου Βενετσάνου φαίνεται ότι δεν έχει αποδώσει αυτό που περιμέναμε. Αυτή τη στιγμή η εγκατάσταση δεν έχει καν αδειοδοτηθεί, έχει καταθέσει ένα κενό φάκελο ίσα – ίσα για να πάρει αριθμό πρωτοκόλλου, χωρίς κανένα δικαιολογητικό. Δεν είναι πρόβλημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες δεν κατάφεραν να τα βρουν με τον Τ. Βενετσάνο, ώστε να ολοκληρωθεί η επένδυση και να αποδώσει αυτό που περιμένουμε.

Από εδώ και πέρα αν δεν συμμορφωθούν όλοι αυτοί θα μας βρουν απέναντί τους και αν χρειαστεί θα μπουν και λουκέτα. Αν δείχνουμε κάποια ανεκτικότητα, ελαστικότητα μέχρι σήμερα είναι γιατί τα τυροκομεία αυτά βοηθούν την τοπική οικονομία και αξιοποιούν το γάλα των κτηνοτρόφων μας. Οφείλουν όμως να γνωρίζουν, ότι πρέπει να σέβονται το περιβάλλον, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου».

Τα πυρά

Απηυδισμένος όμως από όλη αυτή την κατάσταση εμφανίζεται και ο ιδιοκτήτης της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων, Τίμος Βενετσάνος, ο οποίος δέχεται τα πυρά των κατοίκων της περιοχής, αφού κάποιοι τον κατηγορούν ως υπεύθυνο για τη μόλυνση στην Κάτω Πέτρα. Η δημιουργία της εγκατάστασης Βενετσάνου είχε αποφασισθεί πέρυσι ως λύση στο πρόβλημα της ρύπανσης των τυροκομείων.

Μάλιστα τότε, οι τρεις τυροκόμοι είχαν δεσμευτεί ότι θα στηρίξουν τη προσπάθεια, ώστε να λυθεί δια παντός το πρόβλημα με την επεξεργασία των λυμάτων. Ένα χρόνο μετά, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, τα λύματα πέφτουν σε διάφορες πρόχειρες κατασκευές (λάκκους) που έχει υποδείξει η νομαρχία και οι δήμοι, ενώ πολύ μικρό ποσοστό δίνεται στην εγκατάσταση Βενετσάνου. Όπως δηλώνει ο ίδιος ο επιχειρηματίας είναι πολύ απογοητευμένος από την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, αφού η συνεργασία του με τους τρεις τυροκόμους και κυρίως με τον Δ. Ρόδο, δεν ήταν σε καμία περίπτωση αυτή που περίμενε. Ήδη σήμερα προχώρησε σε καταγγελία των γεγονότων στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλονής.

Συγκεκριμένα κατήγγειλε τη σύμβαση του με το τυροκομείο του Δ. Ρόδου και διέκοψε τη λειτουργία της μονάδας του. «Είμαι πολύ απογοητευμένος από την εξέλιξη της υπόθεσης. Δυστυχώς η συνεργασία μου με τα τρία τυροκομεία δεν είναι όπως την περίμενα. Το πρόβλημα έχει πολλές διαστάσεις και δεν είναι μόνο οικονομικό όπως αφήνουν κάποιοι να εννοηθεί. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι προσπάθησα να βοηθήσω και να προσφέρω τις υπηρεσίες και στο τέλος μου αποδόθηκαν κατηγορίες για μόλυνση του περιβάλλοντος. Προκαλώ όμως τις υπηρεσίες, να έρθουν να πάρουν δείγματα από τις δεξαμενές μου και από τα νερά της Κάτω Πέτρας για να διαπιστώσουν, αν εγώ είμαι αυτός που δημιουργώ τη ρύπανση».

Ο Τ. Βενετσάνος αναφερόμενος στη συμφωνία που είχε κάνει με τους τρεις τυροκόμους ισχυρίστηκε ότι αυτή δεν τηρήθηκε και ότι οι ποσότητες τυρόγαλου που του δίνονται σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν σε αυτά που αρχικά είχαν συμφωνηθεί. «Η μονάδα μου μπορεί να επεξεργαστεί 150 τόνους τυρόγαλο ημερησίως και μετά βίας φτάνει σήμερα τους 60 τόνους. Εφόσον λοιπόν εγώ, αυτή τη στιγμή δεν έχω στα χέρια μου μια σταθερή ποσότητα πρώτης ύλης για να επεξεργαστώ, πώς μπορώ να προχωρήσω στην αδειοδότηση της μονάδας μου και στην υποβολή των δικαιολογητικών και του φακέλου, χωρίς σταθερά στοιχεία στα χέρια μου».

Η μήνυση

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η άποψη του συνιδιοκτήτη του τυροκομείου, Γρηγορίου Ρόδου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι την ρύπανση προκαλεί η εγκατάσταση Βενετσάνου. Ο Γρ. Ρόδος στη δήλωσή του ήταν απόλυτος: «Δεν φέρουμε καμιά ευθύνη για την κατάσταση που υφίσταται σήμερα στην Κάτω Πέτρα. Η αλήθεια είναι ότι το τυροκομείο μου καθώς και τα άλλα δύο που υπάρχουν στην περιοχή είχαμε χρηματοδοτήσει τον Τ. Βενετσάνο ώστε να φτιάξει μια εγκατάσταση για την επεξεργασία των λυμάτων.

Μόνο η δική μου επιχείρηση έχει δώσει 120.000 ευρώ, χώρια όσα έδωσαν οι συνάδελφοί μου. Από εκεί και πέρα η εγκατάσταση αυτή δεν λειτούργησε σωστά και ο Τ. Βενετσάνος το τελευταίο διάστημα περίμενε να νυχτώσει και πετούσε το τυρόγαλο στην Κάτω Πέτρα. Για όλα αυτά που αναφέρω υπάρχουν αποδείξεις και φωτογραφικό υλικό. Ήδη έχω καταθέσει μήνυση στην αστυνομία, ενώ έχω ενημερώσει και όλους τους αρμόδιους φορείς για την κατάσταση που επικρατεί». Αυτό που προέχει πάντως αυτή τη στιγμή, είναι να σταματήσει η μόλυνση στην Κάτω Πέτρα και οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους κατοίκους της περιοχής και στο περιβάλλον.

Πηγή: dimokratis.gr

Διαβάστε επίσης:
«Ρυπαίνουν με υπολείμματα τυρόγαλου το ποτάμι» Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010