Στα έδρανα της ελληνικής Βουλής βρέθηκε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP) Achim Steiner, προκειμένου να συζητήσει και να ενημερώσει τους πολιτικούς (και όχι μόνο) για τις κρίσιμες για την εποχή που διανύουμε ευκαιρίες που προσφέρει η λεγόμενη «πράσινη» ανάπτυξη, υπό το φάσμα της μεγαλύτερης παγκόσμιας πρόκλησης που έχει να αντιμετωπίσει ο πλανήτης: την κλιματική αλλαγή.

Στην ομιλία του ενώπιον πλήθους βουλευτών και φορέων, ο σημαντικός άνδρας του OHE εξήρε τον ρόλο που μπορεί να παίξει το κράτος προς την εξεύρεση λύσεων τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την οικονομική ανάπτυξη, ενώ ξεκαθάρισε ότι η πράσινη οικονομία μπορεί να αποτελέσει κοινό πεδίο αναφοράς και δράσης για όλες τις πολιτικές δυνάμεις ενός τόπου, καθώς βασίζεται σε θεμελιώδεις αξίες που τις ασπάζονται όλοι ανεξαρτήτως κομματικής απόχρωσης. «Οι τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος περιλαμβάνει και την ιδιαίτερα κρίσιμη περιβαλλοντική υποβάθμιση του πλανήτη. Και θέλω να τονίσω ότι είναι ιδιαίτερα ανεύθυνες οι γνώμες που ακούγονται περί εφησυχασμού εωσότου η επιστήμη προσφέρει πιο ασφαλή δεδομένα», ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας ουσιαστικά στους σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέροντας τις μη αναστρέψιμες απώλειες στις οποίες υπόκειται η βιοποικιλότητα –στοιχειοθετώντας το εφιαλτικό σενάριο περί πλήρους έλλειψης των αλιευμάτων στις θάλασσες παγκοσμίως μέχρι το 2050-, ο Achim Steiner προανήγγειλε την εξεύρεση νέων κονδυλίων «προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργία της φύσης στην οποία βασίζουμε την ύπαρξή μας, και όχι το αντίθετο». Αναρωτήθηκε δε για ποιο λόγο εξακολουθούμε να διαθέτουμε ποσά της τάξεως των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των ορυκτών καυσίμων, από τη στιγμή δε που ο κόσμος προσπαθεί πλέον να αλλάξει ριζικά το μοντέλο ανάπτυξής του! «Να εξοβελίσουμε τους παράγοντες που οδηγούν στο παράλογο, όπως αυτή η διεστραμμένη οικονομική θεώρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Γερμανός εμφανίζεται αν και προβληματισμένος, αισιόδοξος: «Οι οικονομίες μπορούν να μεταβληθούν ακολουθώντας ένα πιο βιώσιμο μοντέλο, αξιοποιώντας το ήδη υπάρχον φυσικό κεφάλαιο. Με χαρά μας βλέπουμε χώρες όπως η Κίνα και η Κορέα να στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε αναφέροντας ότι στην Κίνα αξιοποιούνται περί τα 500 δις σε νέες τεχνολογίες, ενώ η Κορέα διαθέτει το 80% των πόρων της προς την ίδια κατεύθυνση.

«Έγκλημα η μη αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού της Ελλάδας»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τόσο τεράστιες προκλήσεις αυτόν τον καιρό και όμως δεν εκμεταλλεύεται το δυναμικό της. Γιατί το ποσοστό διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα σας είναι τόσο μικρό (4%), ενώ οι δυνατότητες αξιοποίησης της ηλιακής και αιολικής ενέργειας τόσο μεγάλες»; , αναρωτήθηκε ο Achim Steiner προβάλλοντας ωστόσο και την απάντηση σε αυτό το πρόβλημα: «Το κράτος και οι πολιτικές του πρέπει να κατευθύνουν την αγορά ακολουθώντας τις ανάλογες πολιτικές και δείχνοντας ποιες είναι οι επιθυμητές πρακτικές. Η κρίση δεν αποτελεί αφορμή για την απώλεια κι άλλων χρημάτων από την αναλγησία», τόνισε δηκτικά και εξήγησε: «μια ευφυώς σχεδιασμένη δημόσια πολιτική δεν σημαίνει επιβολή νέων φόρων. Σημαίνει επίδειξη σωστών κατευθύνσεων στην αγορά».

«Πρέπει να σκεφτείτε που θα βρίσκεται η Ελλάδα σε 2-3 χρόνια, δηλαδή την επόμενη ημέρα μετά την κρίση η οποία είναι και η σημαντικότερη. Θα βγει η χώρα σας έτοιμη να αρπάξει τις ευκαιρίες; Πλέον η πράσινη οικονομία αρθρώνει τον δικό της λόγο στον πλανήτη. Το θέμα είναι ποιες θα είναι οι χώρες που θα υποστηρίξουν αυτή τη μετάβαση», εξήγησε στους προβληματισμένους Έλληνες βουλευτές, ενώ κατέληξε με μια αισιόδοξη πλην αυστηρή… για το κοινό του εκτίμηση: «Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει περιφερειακή δύναμη καθορισμού της περιβαλλοντικής πολιτικής σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων που αφορούν τόσο την κλιματική αλλαγή, όσο και τα τρέχοντα προβλήματα της Μεσογείου. Πρέπει όμως το όραμά της να υπερβαίνει τις παρελθοντικές αποτυχημένες πρακτικές. Να ξέρετε ότι κάθε φορά που νομοθετείτε και παίρνετε αποφάσεις δίνετε μηνύματα τόσο στις αγορές, όσο και στο λαό σας»…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης