Η κλιματική αλλαγή προκαλεί «μη αναστρέψιμο» λιώσιμο πάγων στην Ανταρκτική, με τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα να θεωρείται η μόνη λύση για να επιβραδυνθεί αυτή η διαδικασία, προειδοποίησε η Ζόι Τόμας, μια Αυστραλή επιστήμονας.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει εντείνει την υπερθέρμανση του πλανήτη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο μαζικό λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής, εκτίμησε η Τόμας ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, η οποία μαζί με μια ομάδα επιστημόνων δημοσίευσε πρόσφατα έρευνα για το φαινόμενο.

«Αυτό που παρατηρούμε στο στρώμα πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής είναι ότι αρχίζει να λιώνει και, όταν ξεπεραστεί ένα όριο, θα συνεχίσει να λιώνει παρά τις προσπάθειές μας να το αντιστρέψουμε» υπογράμμισε.

Η ομάδα στην οποία συμμετέχει η Τόμας θέλει να συνεχίσει τις έρευνές της για να καθορίσει πόσο γρήγορα αντιδρά αυτό το στρώμα πάγου στην αύξηση της θερμοκρασίας, κάτι που θα τη βοηθήσει να καταρτίσει ένα χρονοδιάγραμμα για το μέλλον.

Στις 6 Φεβρουαρίου σε επιστημονική βάση στην Ανταρκτική καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει παρατηρηθεί ποτέ στην περιοχή, 18,3 βαθμοί Κελσίου. Αν οι αυξημένες θερμοκρασίες επιμείνουν, ενδέχεται να προκαλέσουν μεγάλη άνοδο στη στάθμη της επιφάνειας της θάλασσας, γεγονός που θα αναγκάσει πολλούς πληθυσμούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η Τόμας εκτίμησε ότι το μόνο πράγμα που μπορεί να επιβραδύνει το λιώσιμο των πάγων είναι ο περιορισμός του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα.

«Μόλις δεσμευθούμε σε ένα μέλλον χωρίς διοξείδιο του άνθρακα, τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για πιθανούς τρόπους απομάκρυνσής του από την ατμόσφαιρα» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας, οι πυρκαγιές που μαίνονταν επί μήνες στην Αυστραλία προκάλεσαν μία από τις μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις στη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από τότε που διατηρούνται αρχεία εδώ και 60 χρόνια.