Τον δρόμο του ιαπωνικού δορυφόρου GOSAT, που εκτοξεύτηκε στις 23 Ιανουαρίου και μετρά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, φαίνεται πως θα ακολουθήσει ο δορυφόρος OCO της NASA που αναμένεται να εκτοξευθεί στις 23 Φεβρουαρίου και αποστολή του θα έχει την καταμέτρηση των ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων των βλαβερών αερίων.

Από την στιγμή που είναι γνωστό πως το διοξείδιο του άνθρακα προξενεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ευθύνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη, η μελέτη των λεγόμενων «δεξαμενών διοξειδίου του άνθρακα» έχει συνήθως μια πιο τρομακτική διάσταση. Ο κώδωνας του κινδύνου για μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση του κλίματος θα σημάνει όταν τα όργανα δείξουν πως οι «δεξαμενές» αυτές επέλθουν σε φάση κορεσμού, δηλαδή αρχίσουν να απορροφούν λιγότερο διοξείδιο από ότι συνήθως. Στην κορυφή αυτής της λίστας επικινδυνότητας βρίσκονται οι ωκεανοί.

Η φύση εκλύει ετησίως 330 δις. τόνους άνθρακα που στη συνέχεια τους απορροφά. Από την άλλη, οι ανθρώπινες δραστηριότητες εκλύουν μόλις 7,5 δις. τόνους αντίστοιχα. Μπορεί, λοιπόν, ο όγκος των ανθρωπογενών εκπομπών να είναι συγκριτικά μικρότερος, όμως είναι ικανός να ανατρέψει την φυσική ισορροπία δεδομένου ότι οι φυσικοί μηχανισμοί αποδεικνύονται ανεπαρκείς για να απορροφήσουν πλήρως τις ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένα ποσοστό της τάξης του 40% των βλαβερών αερίων να μην δεσμεύεται και έτσι να συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα.

Ο δορυφόρος της NASA, που κοστίζει 275 εκατ. δολάρια, θα πραγματοποιεί μία παγκόσμια χαρτογράφηση ανά 16 ημέρες και η αποστολή του θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Ο OCO περιλαμβάνει φασματογράφους που μετρούν εμμέσως το διοξείδιο του άνθρακα, αναλύοντας την αντανάκλαση του ηλιακού φωτός.