Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου εκπροσωπεί σήμερα, Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Πολωνικής Προεδρίας και η Ημερήσια Διάταξη περιλαμβάνει θέματα ιδιαίτερης σημασίας και για την Ελλάδα.

Τα κύρια σημεία της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

*Επισκόπηση της προόδου που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα σε σχέση με την ανάγκη εκσυγχρονισμού της ευρωπαϊκής νομοθεσίας:

– Πρόταση αναθεώρησης Κανονισμού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την εισαγωγή και εξαγωγή επικίνδυνων χημικών. Η πρόταση αυτή προωθεί την αναδιατύπωση του Κανονισμού 689/2008/ΕΚ, σχετικά με την διακίνηση επικίνδυνων χημικών προϊόντων, με τον οποίο υλοποιείται η σύμβαση του Ρότερνταμ σχετικά με τη «συναίνεση μετά από ενημέρωση» (prior informed consent-PIC) για ορισμένα επικίνδυνα χημικά προϊόντα και φυτοφάρμακα στο διεθνές εμπόριο.

– Πρόταση τροποποίησης Κανονισμού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την Οδηγία 1999/32/ΕΚ που αφορά στο θείο στα καύσιμα ναυτιλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόταση αφορά στις εκπομπές θείου από τα πλοία λόγω της καύσης καυσίμων δεξαμενών με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο που συμβάλλει στην ρύπανση από διοξείδιο του θείου και στα προβλήματα οξίνισης, σε σχέση και με τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συμφωνία MARPOL στο πλαίσιο του διεθνούς ναυτιλιακού οργανισμού (ΙΜΟ), η Κοινότητα προωθεί μια περισσότερο αποτελεσματική προστασία των περιοχών που παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις εκπομπές θείου καθώς και μείωση της γενικά καθιερωμένης οριακής τιμής για το πετρέλαιο δεξαμενών πλοίων.

– Πρόταση αναθεώρησης της Οδηγίας 1996/82/ΕΚ που αποσκοπεί στην πρόληψη των μεγάλων ατυχημάτων των σχετιζομένων με επικίνδυνες ουσίες και τον περιορισμό των συνεπειών τους επί του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, προκειμένου να εξασφαλισθεί υψηλό επίπεδο προστασίας σε όλη την Κοινότητα (Seveso ΙΙΙ).

*Στρατηγική της ΕΕ για την βιοποικιλότητα και την πορεία προς το 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα γίνει συζήτηση των Υπουργών Περιβάλλοντος για υιοθέτηση Συμπερασμάτων Συμβουλίου σχετικά με την στρατηγική της ΕΕ για την βιοποικιλότητα και την πορεία προς το 2020. Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη προστασία της βιοποικιλότητας θεωρείται ως το βασικό μέσο για την επίτευξη του γενικού στόχου της ΕΕ για το 2020, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη περαιτέρω διαβούλευσης των στόχων και των δράσεων της, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και συνεκτική εφαρμογή της.

*Υιοθέτηση Συμπερασμάτων Συμβουλίου για τον Οδικό Χάρτη προς μια αποδοτική πολιτική ως προς τους πόρους Ευρώπη

Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ θα συζητήσουν την υιοθέτηση Συμπερασμάτων Συμβουλίου σχετικά με τον οδικό Χάρτη προς μια αποδοτική πολιτική ως προς τους πόρους Ευρώπη. Τα Συμπεράσματα αφορούν στις απαιτήσεις της αναγκαίας μεταμόρφωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, προκειμένου να γίνει περισσότερο αποδοτική σε πόρους με την ενσωμάτωση της έννοιας της απόδοσης των πόρων σε κάθε είδους πολιτική.

Στο πλαίσιο αυτό, η αλλαγή του τρόπου ζωής με ταυτόχρονη αλλαγή στα καταναλωτικά πρότυπα, οι νέες προσεγγίσεις στα πρότυπα διακυβέρνησης, στις επιχειρηματικές δράσεις και στις επενδύσεις μπορούν να βοηθήσουν στην εδραίωση μίας πραγματικά αναπτυγμένης οικονομίας, που θα συμβάλει στην αύξηση των θέσεων εργασίας, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και στην πράσινη ανάπτυξη.

*Αποτελέσματα της 17ης Διάσκεψης των Μερών (COP 17) της Σύμβασης – πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή

Συζήτηση για τα αποτελέσματα της 17ης Διάσκεψης των Μερών (COP 17) της Σύμβασης-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) που διεξήχθη στο Durban της Ν. Αφρικής (28 Νοεμβρίου – 9 Δεκεμβρίου 2011), όπου ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τις θέσεις της χώρας μας για την κλιματική αλλαγή (http://goo.gl/0PtM7).

Θα γίνει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ για τις νέες δυνατότητες που παρουσιάζονται μετα τις δεσμεύσεις των χωρών στο COP 17 και την περαιτέρω πορεία των διαπραγματεύσεων, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ προς μία παγκόσμια και φιλόδοξη συμφωνία κατά την διάρκεια της μεταβατικής φάσης που θα απαιτηθεί προ της 2ης δεσμευτικής περιόδου του Πρωτοκόλλου του Κυότο.

Πηγή: econews

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης