Έρευνα για τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που έπληξαν τις Φιλιππίνες το Σαββατοκύριακο διέταξε ο πρόεδρος Benigno Aquino, ενώ η χώρα έχει βυθιστεί σε πένθος για τα θύματα της καταστροφής, που ξεπερνούν τα 1.000.
Στο μεταξύ, οι επιστήμονες σε αυτό το στάδιο εκτιμούν ότι το μέγεθος της καταστροφής πιθανότατα οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και την εκτεταμένη αποψίλωση των δασών. Την Παρασκευή ο τυφώνας Sendong έφερε 12 ώρες συνεχούς βροχόπτωσης στο νησί Mindanao.Τα ποτάμια υπερχείλισαν και οι χωρικοί βρήκαν τραγικό θάνατο από τους κορμούς δέντρων που ξεριζώθηκαν ή από πνιγμό.
Ο πρόεδρος της χώρας κήρυξε τις Φιλιππίνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τις καταιγίδες και τις πλημμύρες να πλήττουν πάνω από 338.000 ανθρώπους σε 13 επαρχίες.
Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, πρόκειται για τις φονικότερες καταιγίδες του 2011.
Μιλώντας για την καταστροφή, ο πρόεδρος Aquino εξέφρασε την ανησυχία ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε ενδεχομένως λόγω της παραβίασης της απαγόρευσης υλοτομίας.Τον Φεβρουάριο, μετά τις φονικές πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή σε 40 ανθρώπους, ο πρόεδρος απαγόρευσε την υλοτομία στις Φιλιππίνες επισημαίνοντας ότι η αποψίλωση ων δασών καθιστά τη χώρα ευάλωτη στις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες.
Ωστόσο, ένας ιερέας που εργάζεται στην περιοχή, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το μέγεθος της καταστροφής δεν οφείλεται στην παραβίαση της νομοθεσίας τους τελευταίους μήνες αλλά στην αποψίλωση που μαστίζει τις Φιλιππίνες εδώ και δεκαετίες.
Σημειώνεται ότι τα τροπικά δάση στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής που επλήγη αποψιλώθηκαν για την καλλιέργεια ανανά.«Η αποψίλωση είναι έγκλημα στην κυριολεξία», δήλωσε ο ιερέας.
«Αν τα τροπικά δάση στην περιοχή είχαν παραμείνει ανέγγιχτα, ακόμα και 12 ώρες συνεχόμενης βροχής δεν θα προκαλούσαν αυτή την καταστροφή. Το ‘σκέπαστρο’ που δημιουργούν τα τροπικά δάση δεν θα είχε αφήσει τη βροχή να πέφτει κατευθείαν στο έδαφος, ενώ τα δέντρα θα είχαν απορροφήσει το νερό», κατέληξε ο ιερέας.
Πηγή:econews
Eπιμέλεια:Χρήστος Μαζάνης