Την άμεση εφαρμογή του Μεσογειακού Κανονισμού Αλιείας 1967/2006 στη χώρα μας και την απαγόρευση της αλιείας με βιντζότρατα, ζητούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, MΟm-Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, Greenpeace και WWF Ελλάς.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΚ) 1967/2006 «σχετικά με μέτρα διαχείρισης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα» και τη σχετική Υπουργική Απόφαση 162570/12-01-2007 (ΦΕΚ 60/Β/24-01-2007), η αλιεία με βιντζότρατα πρέπει να απαγορευτεί οριστικά έως τις 31 Μαΐου 2010. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ακόμα στις κατάλληλες ενέργειες για την οριστική απαγόρευση. Μετά από σχετική ενημέρωση από το υπουργείο, το θέμα έως σήμερα, παραμένει «υπό εξέταση».

Η βιντζότρατα είναι ένα αλιευτικό εργαλείο με τη μορφή σάκου τράτας, το οποίο σύρεται με βίντσι επάνω σε προστατευόμενα λιβάδια Ποσειδωνίας, καταστρέφοντάς τα. Επίσης, αλιεύει σε μεγάλο βαθμό νεαρά υπομεγέθη ψάρια, θέτοντας σε κίνδυνο τα ιχθυοαποθέματα και τη θαλάσσια βιοποικιλότητα. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 350 σκάφη που αλιεύουν με βιντζότρατα, για τα οποία όμως η απαγόρευση δε θα σημάνει απώλεια εργασίας, καθώς έχουν τη δυνατότητα χρησιμοποίησης άλλων αλιευτικών εργαλείων, τα οποία, ούτως ή άλλως, χρησιμοποιούν την περίοδο του έτους που απαγορεύεται να αλιεύουν με βιντζότρατα, και τα οποία είναι περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον.

Την αναγκαιότητα απαγόρευσης της βιντζότρατας για την προστασία του θαλάσσιου μεσογειακού περιβάλλοντος υπογραμμίζει και η Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη, η οποία δήλωσε πρόσφατα, ότι η εφαρμογή του Μεσογειακού Κανονισμού Αλιείας θα προχωρήσει οπωσδήποτε, και η Ελλάδα από την 1η Ιουνίου είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Διευκρίνισε επίσης, πως οι τριετείς παρεκλήσεις λήγουν οριστικά την 31η Μαΐου 2010 και ως εκ τούτου αμέσως θα πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση.

Ως εκ τούτου, οι οργανώσεις καλούν την αρμόδια υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Κατερίνα Μπατζελή, να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την αλιεία, και να παραμείνει συνεπής με τις προεκλογικές προτάσεις της κυβέρνησης για πράσινη ανάπτυξη και βιωσιμότητα της ελληνικής αλιείας.