Συγκεκριμένα, η Ερμιόνη Γιαννακού ενημερώνεται από την Δήμητρα Κρικέλη (κάτοικο του χωριού) ότι ένας πελαργός είναι παγιδευμένος στη φωλιά του η οποία βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του τρούλου της εκκλησίας του χωριού.
Αρχικά το γεγονός παρατήρησε ο Σωτήρης Βλάχος με τον φίλο του Αποστόλη Σκορδά, οι οποίοι με
Τελικά, ο Φιλοζωικός Όμιλος Καρδίτσας ξεκίνησε την προσπάθεια για τη διάσωση του πελαργού…H Οδύσσεια του πτηνού ξεκινά…
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Αφιερώσαμε ένα ολόκληρο πρωινό σε δεκάδες τηλεφωνήματα ώστε να μπορέσουμε να βρούμε ανυψωτικό όχημα για να προσεγγίσουμε τη φωλιά… Συνομιλήσαμε με την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου και με τον αντιδήμαρχο και τελικά ενημερωθήκαμε ότι όντως υπάρχει ανυψωτικό όχημα στον Δήμο, αλλά χωρίς οδηγό…
Το μεσημέρι κατέφτασε το ανυψωτικό της ΔΕΗ με οδηγό έναν ευγενέστατο υπάλληλο, ο Αποστόλης μπήκε στο καλάθι του και μαζί του και ο Αποστόλης Καραθύμιος έχοντας τα απαραίτητα εργαλεία και μια σκάλα μαζί τους. Ο Αποστόλης έφτασε στο σημείο όπου διαπίστωσε ότι η σκάλα ήταν κοντή. Ένας κάτοικος του χωριού έφερε μια μεγαλύτερη σκάλα την οποία ανέβασαν επάνω με σκοινιά. Αφού δέθηκε με τα ορειβατικά σχοινιά έφτασε στην φωλιά όπου είδε το πόδι του πελαργού πιασμένο σε σωρό πλαστικών και κλαδιών τα οποία έπρεπε να αφαιρέσει για να τον απεγκλωβίσει.. Έτσι με ένα ειδικό ψαλίδι και έναν σουγιά και μετά από αρκετή ώρα και με την απίστευτη ζέστη του μεσημεριού, κατάφερε να απεγκλωβίσει τον πελαργό. Τοποθέτησε ένα πανί στο κεφάλι του ώστε να μην ταραχτεί από την όλη διαδικασία και με ειδικό εξοπλισμό και σχοινιά κατέβασε τον πελαργό στα χέρια της Κατερίνας Γκανάτσιου (αντιπρόεδρο του Φιλοζωικού Καρδίτσας).
Τέλος καλό όλα καλά;;;
Το πελαργόπουλο οδηγείται στο ΚΤΕΛ Καρδίτσας για να μεταφερθεί στην Αθήνα στην οργάνωση ΑΝΙΜΑ για την περίθαλψή του, αφού το πόδι του ήταν πρησμένο και γεμάτο πύον και αίμα.
Οι υπάλληλοι του ΚΤΕΛ αρνούνται να τον μεταφέρουν βασιζόμενοι στην οδηγία που έχουν από το Υπουργείο Μεταφορών που απαγορεύει την μεταφορά ζώων χωρίς χαρτιά… Ο πελαργός ταλαιπωρημένος και χωρίς τροφή… μεταφέρεται και φιλοξενείται από την Κατερίνα στο σπίτι της η οποία τον φροντίζει. Επικοινωνεί με την ΑΝΙΜΑ, εξηγεί το πρόβλημα και της λένε να προσπαθήσει ξανά την επομένη με πολύ ευγένεια, ότι το πελαργόπουλο δεν είναι κατοικίδιο για να έχει χαρτιά και ότι η οδηγία του Υπουργείου δεν αφορά τα άγρια ζώα.
Έτσι την επομένη με το ζώο σε χαρτόκουτο πηγαίνει και πάλι στο ΚΤΕΛ με την ελπίδα ότι θα δεχτούν να ταξιδέψει το ζώο. Πηγαίνει στον σταθμάρχη ο οποίος επικαλείται και πάλι την οδηγία του Υπουργείου και αρνείται να επιβιβάσει το πουλί χωρίς χαρτιά..Αμέσως ξεκινάμε προσπάθειες να βρούμε… τρόπο να φτιάξουμε βιβλιάριο στον πελαργό… Κωμικοτραγικές καταστάσεις…
Συνομιλούμε με την ΑΝΙΜΑ ξανά, με την διεύθυνση Κτηνιατρικής, με την Ορνιθολογική Θεσσαλονίκης, με την κ. Μπομπολάκη, το δασαρχείο Καρδίτσας δεν απαντά αλλά δυστυχώς όπως και ήταν αναμενόμενο δεν είχαμε κανένα αποτέλεσμα…
Τελευταία σκέψη πριν την εγκατάλειψη της προσπάθειας ήταν ο Δήμαρχος Καρδίτσας Κώστας Παπαλός, ο οποίος προς τιμήν του κινητοποιήθηκε άμεσα καλώντας τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ και εξηγώντας του το πρόβλημα εξασφάλισαν από κοινού την μεταφορά του πελαργού στην Αθήνα…
Έπειτα από περισσότερες από 30 ώρες ταλαιπωρίας ο πελαργός παραλαμβάνεται από τους ανθρώπους της ΑΝΙΜΑ όπου και δέχτηκε την απαραίτητη φροντίδα. Θα παραμείνει μαζί τους έως ότου αναρρώσει πλήρως και είναι έτοιμος να πετάξει ελεύθερος ξανά στο φυσικό του περιβάλλον.
Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ όλους όσους βοήθησαν στην διάσωση και την μεταφορά του πελαργού κυρίως τον Αποστόλη Παντελή μέλος του Ορειβατικού Καρδίτσας, τον Δήμαρχο Κώστα Παπαλό και τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Λάμπρο Σιατήρα για την πολύτιμη βοήθειά τους.
Επίσης να ευχαριστήσουμε την Έλενα Κίτση για την βοήθειά της στην μετάφραση του κειμένου στα Αγγλικά».