Μια ευχάριστη και απροσδόκητη έκπληξη περίμενε τους καταμετρητές που συμμετέχουν στη φετινή Πανευρωπαϊκή απογραφή των κορμοράνων, δίπλα στη Μονή Ντουραχάνης, Ιωάννινα, την Παρασκευή 11 Μαΐου. Μια ομάδα από 29 αργυροπελεκάνους (Pelecanus crispus) κούρνιαζαν στις νησίδες, μια σπάνια εικόνα αφού το είδος έχει καταγραφεί ελάχιστες φορές στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι αργυροπελεκάνοι είναι το παγκοσμίως απειλούμενο είδος που έκανε γνωστές τις Πρέσπες σε ολόκληρο τον πλανήτη αφού εκεί φωλιάζει πλέον το 15% του πληθυσμού ολόκληρης της γης, αποτέλεσμα των πολύχρονων επιτυχημένων δράσεων διατήρησης, σε αντίθεση με τις θλιβερές πρόσφατες καταστροφές των αποικιών τους στον Αμβρακικό κόλπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προέλευση των πουλιών αποτέλεσε επίσης έκπληξη για τα μέλη της Ορνιθολογικής, που με τα ειδικά τηλεσκόπια τους εντόπισαν σε έναν από τους επισκέπτες, που είναι κυρίως ανήλικα πουλιά, δαχτυλίδι που διάβασαν από απόσταση τους κωδικούς του.

Έμαθαν λοιπόν, από στην βάση δεδομένων όπου καταχωρούνται αυτές οι πληροφορίες, ότι το δαχτυλίδι τοποθετήθηκε στο πόδι του πουλιού όταν ήταν ακόμη νεοσσός, στις 8 Ιουνίου του 2010 στις τεχνητές πλατφόρμες της Κερκίνης όπου και γεννήθηκε. Το γεγονός αυτό έχει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον αφού ελάχιστα άτομα του είδους είναι γνωστό να διασχίζουν τα βουνά της Πίνδου, προτιμώντας τους κοντινότερους υγροτόπους της Μακεδονίας και της Θράκης.

Πηγή: epiruspost.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης