Ημερίδα με θέμα το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης του νερού θα διοργανώσει η Νομαρχία Αθηνών, η ΚΕΔΚΕ και το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών την Κυριακή 22 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Ιλισσός. Στην Ημερίδα θα παραστούν Υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων καθώς και επιστήμονες και αρμόδιοι φορείς.

«Όλες οι κυβερνήσεις και ιδιαίτερα το αρμόδιο Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ που διαχειρίστηκαν συνολικά τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης δεν προχώρησαν σε κανένα ουσιαστικό έργο για την εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών, ώστε να μην χάνεται ούτε μια σταγόνα νερό. Δισεκατομμύρια τόνοι νερού, τόσο στην ηπειρωτική, όσο και στη νησιωτική Ελλάδα καταλήγουν στη θάλασσα γιατί απλούστατα δεν έγιναν αυτά τα έργα. Το δυστύχημα είναι ότι ακόμη και σήμερα το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν φαίνεται να υλοποιεί κανένα τέτοιου είδους έργο. Ακόμη και η προσπάθεια που ξεκίνησε από το ΥΠΕΧΩΔΕ τα προηγούμενα χρόνια για την επαναδημιουργία της λίμνης της Κάρλας δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει. Ήδη σήμερα, η πραγματικότητα είναι ότι το νερό έχει γίνει ακριβότερο και από το πετρέλαιο και συμφωνώ με τις προβλέψεις των επιστημόνων ότι οι επόμενοι πόλεμοι θα γίνουν για το νερό», τόνισε ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ, κ. Π. Χριστοδουλάκης, επεσήμανε ότι «ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, με τα οποίο έχει ήδη αρχίσει να είναι αντιμέτωπη η ανθρωπότητα, είναι η αδυναμία πρόσβασης μεγάλου μέρους του συνόλου των έξι δισεκατομμυρίων κατοίκων της, σε καθαρό νερό. Πολλοί γεωπολιτικοί αναλυτές έχουν εκφράσει την τελευταία δεκαετία την ανησυχία τους, σχετικά με την εμφάνιση των λεγόμενων ‘πολέμων του νερού’, μετά τα 2020, εξαιτίας ακριβώς αυτού του ζητήματος. Στη χώρα μας, το 86% του νερού που καταναλώνεται σήμερα στην Ελλάδα αφορά στην άρδευση, το 13% τη βιομηχανία και το 1% καλύπτει τις οικιακές ανάγκες. Σύμφωνα, με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών απαιτούνται 20-50lt καθαρού νερού ημερησίως για την κάλυψη των βασικών αναγκών (πόση, μαγείρεμα, καθάρισμα) κάθε ανθρώπου. Στην Ελλάδα, η τιμή αυτή είναι περίπου 150-160lt καθαρού νερού ημερησίως».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης