Τριακόσιες τριάντα τρεις φάλαινες θανάτωσαν τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά για «ερευνητικούς σκοπούς» στα νερά της Ανταρκτικής, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αλιείας της χώρας.
Τέσσερα φαλαινοθηρικά του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών της Ιαπωνίας ταξίδεψαν στην Ανταρκτική, όπου σκότωσαν 333 ρυγχοφάλαινες (Balaenoptera acutorostrata). Περίπου 230 από αυτές ήταν θηλυκές και σχεδόν οι 200 κυοφορούσαν, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση, η οποία προκάλεσε την αντίδραση της Greenpeace και άλλων περιβαλλοντικών οργανισμών.
«Ο αριθμός των εγκύων φαλαινών είναι συνεπής με τις προηγούμενες αποστολές, υποδεικνύοντας ότι η κατάσταση αναπαραγωγής των φαλαινών στην Ανταρκτική παραμένει υγιής», αναφέρει η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Αλιείας.
Η αποστολή διεξήχθη στο όνομα της έρευνας για την κατανόηση και τη διαχείριση των πληθυσμών των φαλαινών στην περιοχή, αναφέρει η επίσημη δήλωση του Υπουργείου Αλιείας, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν επεισόδια με ακτιβιστές.
Η διεθνής κοινότητα και ειδικά η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία αμφισβητούν τις ιαπωνικές αιτιάσεις περί φαλαινοθηρίας για ερευνητικούς σκοπούς.
Οι Ιάπωνες υποστηρίζουν ότι κυνηγούν τις φάλαινες για «επιστημονικούς σκοπούς» εκμεταλλευόμενοι ένα «παραθυράκι» της διεθνούς συνθήκης για τη φαλαινοθηρία που υπογράφτηκε το 1982 από τη Διεθνή Επιτροπή για τη Φαλαινοθηρία.
Το 2014, το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών διέταξε την Ιαπωνία να σταματήσει το φαλαινοθηρικό πρόγραμμα, αλλά η κυβέρνηση της «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου» αγνοεί τις διεθνείς αποφάσεις με την πρόφαση της «επιστημονικής έρευνας». Τουλάχιστον, ο ανώτατος αριθμός των θηραμάτων αυτής της αποτρόπαιας πρακτικής έχει μειωθεί από 935 σε 333.
Τα τέσσερα ιαπωνικά σκάφη απέπλευσαν από το λιμάνι του Σιμονοσέκι, νοτιοδυτικά του Τόκυο, τον Δεκέμβριο του 2015 και επέστρεψαν μετά από 115 μέρες την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016. Η εκστρατεία εντάσσεται σε ένα δωδεκαετές πρόγραμμα φαλαινοθηρίας που θα κοστίζει τη ζωή σε 4.000 θαυμαστά κητώδη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση κρέατος φάλαινας ανά άτομο στην Ιαπωνία έχει μειωθεί σε περίπου 50 γραμμάρια, με βάση τα στοιχεία του 2005, από 2.000 γραμμάρια το 1967.
Ως συνέπεια η τιμή του κρέατος της φάλαινας μειώθηκε κατά το ήμισυ το 2009, έτσι ώστε να πουληθούν τα αποθέματα.
Πηγή: econews