Εκατοντάδες ρινόκεροι εκκενώνονται από το Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ στη Νότιο Αφρική, σε μια προσπάθεια να διασωθούν από λαθροκυνηγούς. Περίπου 500 ρινόκεροι, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζυγίζουν πάνω από έναν τόνο, αναμένονται να μετεγκατασταθούν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Έντνα Μολέουα, Υπουργού Περιβάλλοντος της Νοτίου Αφρικής.
Τα κρούσματα λαθροθηρίας εμφανίζουν δραματική αύξηση τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας τα 1.004 περιστατικά το 2013, από μόλις 13 το 2007. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 80% όλων των ρινόκερων της Αφρικής ζουν στη Νότια Αφρική, ενώ στο πάρκο Κρούγκερ, που έχει το μέγεθος του Ισραήλ, κατοικούν τουλάχιστον 8.400 λευκοί ρινόκεροι.
Η μετακίνηση των ρινόκερων από το πάρκο Κρούγκερ, σε συνδυασμό με τη δημιουργία «προπυργίων» προστατευμένων ρινόκερων, θα δώσει τη δυνατότητα στον πληθυσμό τους να ανακάμψει, σύμφωνα με την υπουργό.
«Η Νότια Αφρική έχει υποστεί το κύριο βάρος της λαθροθηρίας ρινόκερων. Παραμένουμε πεπεισμένοι πως οι προσπάθειες μας να εφαρμόσουμε μία ολοκληρωμένη στρατηγική προσέγγιση θα αποτελέσουν γερό θεμέλιο στη διαρκή επιχείρηση διάσωσης των ρινόκερων», δήλωσε η κ. Μολέουα.
Οι ρινόκεροι ενδέχεται να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές με χαμηλότερο κίνδυνο επίθεσης από λαθροκυνηγούς, όπως δημόσια ή ιδιωτικά πάρκα, τοποθεσίες του πάρκου Κρούγκερ πιο κοντά στα σύνορα με τη Μοζαμβίκη, ή ακόμα και σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τους υπευθύνους του πάρκου.
Η επιχείρηση εκκένωσης θα συνοδευθεί από τη θέσπιση νέων μέτρων που θα προβλέπουν πιο αυστηρές ποινές για λαθροκυνηγούς, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.
Παρά το γεγονός ότι το διεθνές εμπόριο κεράτων ρινόκερου έχει απαγορευθεί από το 1977, η ζήτηση παραμένει υψηλή σε ορισμένες ασιατικές χώρες, όπου χρησιμοποιείται τόσο στην παραδοσιακή ιατρική, όσο και σαν σύμβολο πλούτου.
Πηγή: naftemporiki