Στις 26 Μαΐου τα γραφεία της Greenpeace σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία ένωσαν τις φωνές τους για να τεκμηριώσουν την αδυναμία των Μεσογειακών κρατών να  προστατεύσουν τους «πνεύμονες» των θαλασσών, τα λιβάδια της Ποσειδωνίας. Έτσι υπέβαλαν μία επίσημη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αποδείξεις ότι οι παραπάνω χώρες παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες βάζοντας σε κίνδυνο ένα από τα σημαντικότερα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου.

Τα υποθαλάσσια λιβάδια του φυτού Posidonia oceanica, γνωστά και ως δάση της θάλασσας, θεωρούνται ένα από τα σημαντικότερα είδη της Μεσογειακής παράκτιας ζώνης. Είναι καταφύγια και περιοχές αναπαραγωγής για περισσότερα από 1200 θαλάσσια είδη, προστατεύουν τις ακτές από τη διάβρωση και κάθε τετραγωνικό τους μέτρο παράγει περίπου 14 λίτρα οξυγόνο την ημέρα. Ενώ όμως έχουν αναγνωριστεί από τη Ευρωπαϊκή Ένωση ως οικότοποι προτεραιότητας που πρέπει να προστατευθούν, τα λιβάδια της Ποσειδωνίας έχουν υποστεί σημαντική καταστροφή και υποβάθμιση λόγω της ρύπανσης, των παράκτιων δραστηριοτήτων, της αλιείας, των κλιματικών αλλαγών και της εισβολής ξενικών ειδών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, στη χώρα μας, παρατηρείται μια εγκληματική κωλυσιεργία της πολιτικής ηγεσίας, η οποία όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια στις απαραίτητες κινήσεις όπως είναι η χαρτογράφηση των λιβαδιών της Ποσειδωνίας, αλλά και αρνείται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ακόμα και για περιοχές που έχουν χαρτογραφηθεί. Πρόσφατο παράδειγμα, η απουσία υπουργικής απόφασης που θα απαγορεύει την αλιεία με συρόμενα εργαλεία στις περιοχές της Άνδρου που χαρτογράφησε πριν ένα χρόνο περίπου η Greenpeace σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Παράκτιων Αλιέων και εθελοντές επιστήμονες.

Η χαρτογράφηση είχε λάβει χώρα στα πλαίσια πρωτοβουλίας των παράκτιων αλιέων της περιοχής για τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στην ευρύτερη περιοχή των Βόρειων Κυκλάδων που θα περιλαμβάνει τα νησιά Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Σύρος, Κύθνος και Κέα. Μέσα στην περιοχή προστασίας θα δραστηριοποιούνται αποκλειστικά οι αλιείς της μικρής παράκτιας αλιείας, ενώ θα υπάρχει και ένας πυρήνας απόλυτης προστασίας από κάθε μορφή αλιείας την θαλάσσια περιοχή περιμετρικά του νησιού Γυάρος.

Η Μεσόγειος Θάλασσα χρειάζεται άμεσα ένα δίκτυο θαλάσσιων καταφυγίων που θα προστατεύσουν αποτελεσματικά τα ευαίσθητα οικοσυστήματα, θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων και θα θωρακίσουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα από τις κλιματικές αλλαγές, τονίζει το ελληνικό γραφείο της Greenpeace. Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας αφού εντοπιστούν και γίνει η χαρτογράφησή τους, θα πρέπει να αποτελέσουν κύριο τμήμα του δικτύου των θαλάσσιων καταφυγίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης