Οι πρόσφατες πυρκαγιές στη Βικτόρια, την αυστραλιανή πολιτεία, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 200 άνθρωποι ήταν οι χειρότερες στην ιστορία της χώρας. Και ενώ οι πυροσβέστες δίνουν ακόμα μάχη για να σβήσουν όσες έχουν απομείνει, επιστημονικές έρευνες έρχονται για να αποτιμήσουν το περιβαλλοντικό κόστος καθώς απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση ειδικού επιστήμονα οι πυρκαγιές μπορεί να εξελιχθούν σε πηγή μόλυνσης από το διοξείδιο καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται. «Με την αυξανόμενη ανησυχία για την άνοδο των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα, την άνοδο της θερμοκρασίας και τη μείωση των βροχοπτώσεων σε πολλές από τις δασώδεις περιοχές, μπορούμε να περιμένουμε πολύ περισσότερες εκπομπές από τις δασικές πυρκαγιές», δήλωσε ο κοσμήτορας του Τμήματος Γεωργίας, Τροφίμων και Φυσικών Πηγών, Μαρκ Άνταμς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να ενεργοποιήσει ένα φαύλο κύκλο. Τα δάση θα σταματήσουν να απορροφούν το διοξείδιο, επιταχύνοντας έτσι την αύξηση των αερίων υπερθέρμανσης του πλανήτη στην ατμόσφαιρα. «Οι επιστήμονες παντού ανησυχούν για τις φωτιές και τα δάση. Δεν παίζει ρόλο αν είναι φωτιές στην Αρκτική τούνδρα ή φωτιές στο Καλιμαντάν ή στην Αυστραλία», είπε ο Ανταμς από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Ο Μαρκ Άνταμς, ο οποίος μελετά πόσο άνθρακα μπορούν να απορροφήσουν τα δάση και το έδαφος της Αυστραλίας, εκτιμά ότι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών του 2003 στην πρωτεύουσα Καμπέρα και του 2006-2007, ήταν περίπου 550 εκατομμύρια τόνοι. Τον περασμένο χρόνο, έκθεση της αυστραλιανής κυβέρνησης προς τα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε ότι οι δασικές πυρκαγιές του 2003 απελευθέρωσαν 190 εκατομμύρια τόνους αντίστοιχου αερίου με το διοξείδιο του άνθρακα, το ένα τρίτο δηλαδή των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που αντιστοιχούν για εκείνη τη χρονιά στην Αυστραλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης