Σκοτώνουν τα άλογα πριν γεράσουν στη Βρετανία, λόγω της οικονομικής ύφεσης.Το 2011 χαρακτηρίστηκε από τις φιλοζωικες οργανώσεις η χρονιά της ”μεγάλης εγκατάλειψης”, καθώς περισσότερα από 3.500 άλογα εγκαταλήφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, αλυσοδεμένα και χωρίς τροφή μέχρι να ”ψοφήσουν”.

Η βρετανική φιλοζωϊκή RSPCA δέχτυκε πέρυση περισσότερες από 7.000 εκκλήσεις σχετικά με το θέμα, 21% περισσότερες απ όσες την προηγούμενη χρονιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

”Πρόσφατα διασώσαμε 20 άλογα, όμως δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλα”, επισημαίνει εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Από την άλλη, ως συνέπεια της ίδιας κατάστασης, έχει αυξηθεί και το εμπόριο κρέατος αλόγου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 8.000 άλογα σφαγιάστηκαν το 2010, σημειώνοντας αύξηση κατά 50%. Το μεγελύτερο ποσοστό καταλήγει στους ζωολογικούς κήπους – και δη στα κλουβιά των τίγρεων, που καταναλώνουν τουλάχιστον 15 κιλά κρέας την ημέρα.

Το κόστος για την φροντίδα ενός αλόγου έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 5 χρόνια και πλέον υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 6.000 λίρες, δηλαδή περίπου 7.000 ευρώ το χρόνο. Επιπρόσθετα, η αύξηση της τιμής του σανού και του αχύρου αλλά και η μείωση της αξίας των ζωντανών στην αγορά έχουν δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο…Τα πουλάρια θανατώνονται πλέον πριν κλείσουν τους 6 μήνες, ηλικία στην οποία είναι υποχρεωμένοι οι ιδιοκτήτες τους να τα δηλώσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ιταλία, το φαινόμενο έχει πάρει άλλες διαστάσεις αφού έχουν εντάξει ούτως ή άλλως στο διαιτολόγιο τους το κρέας αλόγου. Τώρα στρέφονται και στα άλογα κούρσας για να ικανοποιήσουν τις γαστριμαργικές τους προτιμήσεις! 15.000 άλογα κούρσας έχουν πάρει το δρόμο για το χασάπη, παρανόμως, καθώς στην Ιταλία το συγκεκριμένο είδος δεν είναι προς βρώση.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης