Σε μια σπάνια κοινή συνέντευξη τύπου, οι δύο σημαντικότερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας μας, η WWF Ελλάς και η Greenpeace, παρουσίασαν τη μελέτη τους που αναδεικνύει τη συμφωνία της Παγκόσμιας Διάσκεψης της Κοπεγχάγης… όπως θα έπρεπε να είναι.

Σε διαφορετική περίπτωση, «Παίζουμε το μέλλον του πλανήτη κορώνα γράμματα», όπως δηλώνει ο Δημήτρης Ιμπραήμ, από τη Greenpeace, στη zougla.gr.

Με στόχο, λοιπόν, την εξασφάλιση της σωτηρίας του πλανήτη και των επόμενων γενεών από τις καταστροφικές επιπτώσεις μιας κλιματικής κρίσης, οι ηγέτες του κόσμου στο διάστημα 7-18 Δεκεμβρίου στην πρωτεύουσα της Δανίας θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια “ενισχυμένη” συμφωνία, σε σχέση με το Πρωτόκολλο του Κιότο, με ορίζοντα το 2017. Όπερ σημαίνει:

-Μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2020, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Διπλασιασμός δηλαδή των υπαρχόντων στόχων της Ε.Ε., που κάνουν λόγο για τα κράτη μέλη για μείωση κατά 20% στο ίδιο διάστημα. «Ο βασικός τομέας που είναι ο πιο ρυπογόνος είναι αυτός της ενέργειας, άρα οι μαζικές αλλαγές πρέπει να συμβούν εκεί, μέσω της προώθησης των ΑΠΕ, της εξοικονόμησης, και της σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων», εξηγεί ο Δημήτρης Ιμπραήμ στη zougla.gr.

-Ετήσια χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κρατών, προκειμένου να μειώσουν και αυτές με τη σειρά τους τις εκπομπές και να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, που θα ανέρχεται στο ύψος των 115 δισεκατομμυρίων ευρώ (40 δις για δράσεις προσαρμογής, άλλα 40 δις για μείωση των εκπομπών και διάχυση της τεχνολογίας, 30 δις για την αποφυγή της αποψίλωσης των δασών και 5 δις για τους αναγκαίους μηχανισμούς ασφαλείας). Οι δύο εκπρόσωποι των ΜΚΟ αναφέρθηκαν στην «ιστορική ευθύνη» που έχουν τα αναπτυγμένα κράτη, εξαιτίας της μεγαλύτερης συνεισφοράς τους στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Το ποσό συνεισφοράς που αναλογεί στην Ελλάδα δεν υπερβαίνει τα 800 εκατομμύρια ευρώ, «αμελητέο, εν συγκρίσει με τα 28 δις που έχουμε δώσει για άλλους λόγους στο παρελθόν», σχολιάζει με νόημα ο Δημήτρης Ιμπραήμ.

Από πού θα βρεθούν τα κονδύλια αυτά; Από τη δημοπράτηση των παγκοσμίων δικαιωμάτων ρύπων του άνθρακα, ένα σύστημα που προβλεπόταν από το Πρωτόκολλο του Κιότο και ισχύει ήδη. Οι πλούσιες χώρες θα πληρώνουν για τις επιπλέον εκπομπές τους. Επίσης, δεν είναι λίγες οι φωνές που θεωρούν ότι ήρθε η στιγμή της επιβολής φόρου στα καύσιμα της αεροπλοΐας και της ναυτιλίας, ώστε να αναλάβουν και οι δύο αυτοί τομείς τις ευθύνες τους στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

-Για τις αναπτυσσόμενες χώρες προβλέπονται σχέδια δράσης οικονομιών χαμηλού άνθρακα, μετά το 2020 όμως, οπότε και προβλέπεται ότι θα έχουν κορυφωθεί οι εκπομπές τους CO2. Μετά το διάστημα αυτό, θα μπορέσει να επέλθει η μείωση και για αυτές (που θα φτάσει ιδανικά το 50% μέχρι το 2050).

Για να γίνουν όλα αυτά, εκτός από μια αυστηρή συνθήκη που θα επιτευχθεί στην Κοπεγχάγη, απαιτούνται μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια δράσης και δεσμεύσεων, που θα επιβάλλουν και την τεχνολογική συνεργασία μεταξύ των κρατών. «Πρέπει να τετραπλασιαστούν τα χρήματα που δίνονται για έρευνα και ανάπτυξη», προτρέπει ο Αχιλλέας Πληθάρας, της WWF Ελλάς. Ο συντονισμός και η οργάνωση όλων αυτών των πολιτικών, οικονομικών αλλά και κοινωνικών διακρατικών σκελών που προβλέπονται θα καθοδηγούνται το Νέο Οργανισμό της Κοπεγχάγης για το Κλίμα.

Αναγκαία η προσαρμογή για την Ελλάδα

Το 2014 η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για το Κλίμα θα συντάξει νέα έκθεση, όπου «τα μέχρι τώρα συμπεράσματα σκιαγραφούν μάλλον ένα σκοτεινό μέλλον για την ανθρωπότητα. Θέλω να πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε αυτή την ημερομηνία έχοντας μια καλή συμφωνία στο πλευρό μας», σχολιάζει ο Αχιλλέας Πληθάρα στη zougla.gr, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να προβλεφθεί και ρήτρα επείγουσας αναθεώρησης, εφόσον τα επιστημονικά δεδομένα μπορεί να μεταβληθούν και να απαιτηθεί ακόμη πιο αυστηρή δράση».

Πόσο μάλλον για τη χώρα μας, αφού σύμφωνα με τον περιβαλλοντολόγο της WWF «η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Ε.Ε. που δεν έχει συντάξει ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, το οποίο το αναμένουμε μέσα στο 2010 από τη νέα κυβέρνηση». Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να καθορίζει την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων με έμφαση στους υδάτινους, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις πόλεις και τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της ερημοποίησης.

Σύμφωνα με τις δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις, «η… ιδανική αυτή συμφωνία που παρουσιάζουμε, αποτελεί και το μοναδικό και βιώσιμο αντίδοτο στην οικονομική κρίση και στην ίδια μας την επιβίωση»… Για αυτό και απευθύνουν κάλεσμα στον Πρωθυπουργό να συμμετέχει ο ίδιος στη Διάσκεψη.

Η συνέχεια στις 7 Δεκεμβρίου, στην Κοπεγχάγη.

Δείτε ακόμη: Το κλιματικό μέλλον της Ελλάδας