Κλιματική Αλλαγή, η νούμερο 1 απειλή για την ανθρωπότητα, συντελείται στην εποχή μας, την προκαλέσαμε εμείς και ήδη αντιμετωπίζουμε τις συνέπειές της, με το μέλλον να προμηνύεται εφιαλτικό, αφού ακόμα και οι πιο μετριοπαθείς επιστημονικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για την «αλλαγή» του πλανήτη όπως τον ξέρουμε– και τις δυνατότητες του ανθρώπου να επιβιώνει όπως σήμερα σε αυτόν.
Η χώρα μας, όπως και όλη η λεκάνη της Μεσογείου, αντιμετωπίζει ήδη τις συνέπειες της: πιο έντονοι καύσωνες, περισσότερες θερμές ημέρες , πιο συχνές μέγα-πυρκαγιές, πλημμύρες, ακραία καιρικά φαινόμενα και, τελικά, ξηρασία και ερημοποίηση, από την οποία απειλούνται ακόμα και καταπράσινες, σήμερα, περιοχές.
Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή, βάζετε την ημερομηνία και τον τόπο γεννήσεως σας και βλέπετε πόσο έχει αλλάξει ο καιρός από τη στιγμή που πατήσατε στη Γη μέχρι και σήμεραΤον τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή έχει μπει στις ζωές μας καταδεικνύει με τον πιο παραστατικό τρόπο μια εφαρμογή της εφημερίδας New York Times. Την ίδια ώρα που ο αμερικάνος πρόεδρος συγκαταλέγει εαυτόν στους «αρνητές» αυτού του φαινομένου, αποποιούμενος των ευθυνών που αναλογούν στη χώρα του για την αντιμετώπισή του, η εν λόγω εφαρμογή, πολύ πλούσια σε επιστημονικά δεδομένα για ολόκληρο τον πλανήτη, πείθει και τον πιο δύσπιστο για το πώς ο πλανήτης έχει αλλάξει. Στη γενιά του.
Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή, βάζετε την ημερομηνία και τον τόπο γεννήσεως σας και βλέπετε πόσο έχει αλλάξει ο καιρός από τη στιγμή που πατήσατε στη Γη μέχρι και σήμερα.
Καταχωρώντας την πόλη της Αθήνας και βάζοντας ως ημερομηνία γέννησης το 1977, βλέπουμε πόσο έχουν μεταβληθεί οι συνθήκες για έναν 40χρονο.
Κάντε κλικ στην εικόνα για να εισάγετε την πόλη σας και την ημερομηνία γεννήσεως σας:
Το 1977 η Αθήνα ταλαιπωρούταν από 8 μόλις ημέρες καύσωνα κατά μέσο όρο τον χρόνο. Το 2018 αυτό συμβαίνει για 26 μέρες, δηλαδή ο αριθμός των θερμών ημερών έχει υπερτριπλασσιαστεί! Ενδεικτικά, το 1994 στην Αθήνα είχαμε 13 θερμές ημέρες (στις οποίες το θερμόμετρο έδειχνε 32 βαθμούς Κελσίου και άνω).
Χαρακτηριστικό το στατιστικό στοιχείο που αφορά την ελληνική πρωτεύουσα, για όσους θεωρούν «συμπτωματική» ή «φυσική» την υπερθέρμανση του πλανήτη, αγνοώντας όλα τα επιστημονικά πορίσματα που την αποδίδουν στην ανθρωπογενή δραστηριότητα, κυρίως δηλαδή στον τρόπο παραγωγής και χρήσης της ενέργειας από τις κοινωνίες.
Ας επανέλθουμε στον σημερινό 40αρη Αθηναίο. Στα γεράματα του, δηλαδή στα 80 του (2077), θα ζει περίπου 46 πολύ θερμές ημέρες, αριθμός που μπορεί να εκτοξευτεί και στις 76 – δηλαδή ο καύσωνας, μίνι ή μεγάλος, θα έχει διάρκεια έως και 2,5 μήνες!
«Η Αθήνα μάλλον θα βιώσει αυτή τη ζέστη ακόμα κι αν ληφθούν όλα τα προτεινόμενα και αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, όπως καθορίστηκαν στη Συμφωνία του Παρισίου. Εάν όχι, τότε η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει ακόμα χειρότερη», επισημαίνεται στους New York Times.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι περισσότερες θερμές ημέρες και οι πιο έντονοι καύσωνες επιφέρουν προβλήματα στην παραγωγή τροφίμων, στις μεταφορές, προκαλούν ξηρασίες και πυρκαγιές, ενώ επηρεάζουν τη δημόσια υγεία, κυρίως τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Αναμένονται δε και ραγδαίες μεταβολές στα οικοσυστήματα, τη χλωρίδα και την πανίδα του περιβάλλοντος.
Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης