Η κλιματική αλλαγή θα θέσει σε τρομερή δοκιμασία τους Εθνικούς Δρυμούς της χώρας. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα επιστημονικής έκθεσης που εκπόνησε από κοινού το WWF Ελλάς και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, με αντικείμενο την πρόβλεψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της νέας μελέτης, την περίοδο 2021-2050 προβλέπεται αύξηση των ημερών με υψηλό ρίσκο εμφάνισης πυρκαγιάς σε όλους τους Δρυμούς της χώρας, κατά 5 (Αίνος Κεφαλλονιάς) έως 15 ημέρες (Οίτη και Πάρνηθα). Διαπιστώνεται επίσης ότι κατά μέσο όρο η μέγιστη θερινή θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 2οC περίπου στους δρυμούς Βίκου-Αώου, Πίνδου, Ολύμπου, Παρνασσού και Πρεσπών. Επίσης, η χειμερινή βροχόπτωση εκτιμάται ότι θα μειωθεί σχεδόν σε όλους τους δρυμούς έως και 15%. Ανησυχητικό είναι τέλος το γεγονός ότι γενικά αναμένεται αύξηση των περιόδων ανομβρίας κατά μία έως δυο εβδομάδες.
«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλιματικών μοντέλων, η Ελλάδα ανήκει στις περιοχές που θα βιώσουν ιδιαίτερα έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Όπως όλα δείχνουν, οι κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας την περίοδο 2021-2050 θα επηρεάσουν καθοριστικά τα δασικά συστήματα, γεγονός που μας καλεί σε εγρήγορση» σημειώνει ο Χρήστος Γιαννακόπουλος, κύριος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου και βασικός συντάκτης της έρευνας.
«Η Ελλάδα δεν είναι μεγάλος ρυπαντής σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά θα πληγεί υπέρμετρα από την αλλαγή του κλίματος. Οφείλει λοιπόν να αναλάβει σήμερα κιόλας πρωτοβουλίες, ώστε τον προσεχή Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη να επιτευχθεί μια καλή συμφωνία μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών. Αναμένουμε να δούμε την Ελλάδα να ανακοινώνει φιλόδοξα μέτρα μείωσης των εκπομπών» τονίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.