Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών της Κύπρου (Κ.Ο.Ε.) σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, που δημοσιεύθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2011, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να έχει σοβαρές οικονομικές και φυσικές επιπτώσεις στην Κύπρο.

Η μελέτη, που υπογράφεται από τους καθηγητές Θ. Ζαχαριάδη και Ε. Σιούκρη, μπορεί να οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα και προτάσεις πολιτικής για την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος και την αποτροπή ή ελαχιστοποίηση των οικονομικών συνεπειών στην Κύπρο. Οι ερευνητικοί άξονες της μελέτης αφορούν στη γεωργία, τους υδάτινους πόρους, τον τουρισμό, την υγεία, την ενέργεια και τα οικοσυστήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον γεωργικό τομέα, η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί λόγω αύξησης της θερμοκρασίας και μείωσης της διαθέσιμης ποσότητας νερού. Για τον λόγο αυτό, απαιτείται επανεξέταση όλων των υφιστάμενων καλλιεργειών, βάσει του πραγματικού κοινωνικού κόστους που προκαλούν, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τόσο το κόστος της σπανιότητας των υδάτινων πόρων όσο και το περιβαλλοντικό κόστος από την υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων λόγω υπεράντλησης.

Στον τομέα της ύδρευσης, λόγω της προβλεπόμενης μείωσης των βροχοπτώσεων, η απώλεια ευημερίας λόγω κλιματικής αλλαγής εκτιμήθηκε σε 16 – 32 εκατ. ευρώ (σε σταθερές τιμές του 2009) για την περίοδο 2010 – 2030.

Στον τουριστικό τομέα, λόγω συνθηκών καύσωνα, θα υπάρξει αισθητή μείωση των εσόδων λόγω μετακίνησης των τουριστικών ρευμάτων προς βορειότερες χώρες. Σε αντιστάθμισμα αυτών των απωλειών θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες, για να προωθηθεί ο τουρισμός στην Κύπρο κατά την υπόλοιπη περίοδο του έτους, κατά την οποία οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές σε σχέση με άλλους προορισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τη ανθρώπινη υγεία, η άνοδος της θερμοκρασίας και τα προβλεπόμενα εντονότερα κύματα καύσωνα αναμένεται να επιφέρουν αύξηση της θνησιμότητας, ιδιαίτερα στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου αναμένεται να αυξηθούν κατά τους θερινούς μήνες, λόγω αυξημένης ζήτησης ηλεκτρισμού για κλιματισμό, και να μειωθούν τη χειμερινή περίοδο λόγω θερμότερου κλίματος. Στην ανάλυση του Κ.Ο.Ε., υπολογίστηκε αύξηση των ετήσιων αναγκών σε ηλεκτρισμό κατά 3% έως το 2030, με συνολική απώλεια ευημερίας των νοικοκυριών την περίοδο 2010 – 2030 άνω των 200 εκατ. ευρώ (σε τιμές του 2007).

Αλλαγές θα υπάρξουν και στο οικοσύστημα της Κύπρου. Η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας στη ξηρά και τη θάλασσα προβλέπεται να προκαλέσει τη μεταβολή των οικοτόπων, οι οποίοι ήδη στη Μεσόγειο υφίστανται έντονες πιέσεις και μαζική απώλεια βιοποικιλότητας, λόγω της ήδη υφιστάμενης ξηρασίας και των σχετικά υψηλών θερμοκρασιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη τονίζει πως η Κύπρος θα πρέπει να αποτιμήσει ποσοτικά στον καλύτερο δυνατό βαθμό τις φυσικές και οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναδείξει τις σοβαρές διαστάσεις του θέματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή: EnviSecurity.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης