Σύνταξη – επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης
Το Πεκίνο ενισχύει τη θέση του ως παγκόσμιου ηγέτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με ηλιακή δυναμικότητα μεγαλύτερη από ότι ο υπόλοιπος κόσμος, συνδυασμένος.
Η (πλέον) πρώτη δύναμη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δυνητικά ξεπερνά τους φιλόδοξους ενεργειακούς της στόχους, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση. Πρόκειται να διπλασιάσει τη χωρητικότητά της και να παράγει 1.200 γιγαβάτ (GW) μέσω αιολικής και ηλιακής ενέργειας έως το 2025, επιτυγχάνοντας τον στόχο της για το 2030 πέντε χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με την έκθεση της Global Energy Monitor, μιας ΜΚΟ με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η οποία παρακολουθεί τη λειτουργία της – αιολικά και ηλιακά πάρκα κλίμακας καθώς και μελλοντικά έργα στη χώρα.
Προσθέτει, ότι από το πρώτο τρίμηνο του έτους, η ηλιακή ισχύς της Κίνας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας έφτασε τα 228 GW, περισσότερο από αυτή του υπόλοιπου κόσμου, μαζί. Οι εγκαταστάσεις συγκεντρώνονται στις βόρειες και βορειοδυτικές επαρχίες της χώρας, όπως το Shanxi, Xinjiang και Hebei. Επιπλέον, ο όμιλος εντόπισε ηλιακά πάρκα υπό κατασκευή που θα μπορούσαν να προσθέσουν άλλα 379 GW σε μελλοντική χωρητικότητα, τριπλάσια από αυτή των ΗΠΑ και σχεδόν διπλάσια από εκείνη της Ευρώπης.
Η Κίνα έχει κάνει επίσης τεράστια βήματα στην αιολική δυναμικότητα: η συνδυασμένη χερσαία και υπεράκτια δυναμικότητά της ξεπερνά τώρα τα 310 GW, διπλάσιο του επιπέδου του 2017 και περίπου ισοδύναμη με τις επόμενες επτά κορυφαίες χώρες μαζί. Με νέα έργα στην εσωτερική Μογγολία, το Xinjiang, το Gansu και κατά μήκος των παράκτιων περιοχών – και πρόκειται να προσθέσει άλλα 371 GW πριν από το 2025, αυξάνοντας τον παγκόσμιο της στόλο αιολικής ενέργειας σχεδόν κατά 50%.
«Αυτά τα νέα δεδομένα παρέχουν ασυναγώνιστη λεπτομερειακή πληροφόρηση σχετικά με την εντυπωσιακή αύξηση της ηλιακής και αιολικής δυναμικότητας της Κίνας», δήλωσε η Dorothy Mei, υπεύθυνη έργου στο Global Energy Monitor. «Καθώς παρακολουθούμε στενά την υλοποίηση των μελλοντικών έργων, αυτές οι λεπτομερείς πληροφορίες καθίστανται απαραίτητες για την πλοήγηση στο ενεργειακό τοπίο της χώρας», συνεχίζει.
Τα ευρήματα συνάδουν με προηγούμενες εκθέσεις και κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν φέτος, τα οποία προέβλεπαν ότι η Κίνα θα μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει τον στόχο της να παρέχει το ένα τρίτο της κατανάλωσης ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών μέχρι το 2030. Η κίνηση της Κίνας για την πράσινη ενέργεια αποτελεί μέρος της προσπάθειάς της να επιτύχει τους διπλούς στόχους άνθρακα που τέθηκαν το 2020. Ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, είναι ο μεγαλύτερος εκπομπός αερίων του θερμοκηπίου και αντιπροσωπεύει το ήμισυ της παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα. Ο Κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping, δεσμεύτηκε το 2020 να επιτύχει την κορύφωση των εκπομπων CO2 πριν από το 2030 και την ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060.
Η έκθεση απέδωσε την αξιοσημείωτη πρόοδο της Κίνας στην επέκταση των μη ορυκτών πηγών ενέργειας στο φάσμα των πολιτικών που έχει εφαρμόσει η κυβέρνησή της, συμπεριλαμβανομένων των γενναιόδωρων επιδοτήσεων για την παροχή κινήτρων στους προγραμματιστές καθώς και των κανονισμών για την άσκηση πίεσης στις επαρχιακές κυβερνήσεις και στις εταιρείες παραγωγής.
Η χώρα ξεκίνησε τη λειτουργία του μεγαλύτερου υβριδικού ηλιακού-υδροηλεκτρικού σταθμού στον κόσμο, στο οροπέδιο του Θιβέτ την Κυριακή. Ονομάζεται Kela, και η μονάδα μπορεί να παράγει 2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ίση με την κατανάλωση ενέργειας περισσότερων από 700.000 νοικοκυριών. Είναι μόνο η πρώτη φάση ενός τεράστιου έργου καθαρής ενέργειας στη λεκάνη του ποταμού Yalong. Η εγκατάσταση έχει χωρητικότητα 20 GW τώρα και αναμένεται να φτάσει περίπου τα 50 GW, έως το 2030.
Παρά τον προσεκτικό σχεδιασμό της Κίνας, η ενεργειακή της μετάβαση δεν ήταν, ως τώρα, χωρίς προκλήσεις. Τα τελευταία χρόνια, τα ρεκόρ καύσωνα και η ξηρασία κατέστρεψαν υδροηλεκτρικούς σταθμούς, με αποτέλεσμα να προκληθούν διακοπές ρεύματος που σταμάτησαν τα εργοστάσια. Ένα απαρχαιωμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και η δυσκαμψία στη μεταφορά ενέργειας μεταξύ περιοχών προσθέτουν σε αυτή την αβεβαιότητα.
Το εργοστάσιο Kela βρίσκεται στα αραιοκατοικημένα δυτικά της χώρας, όπου παράγονται περισσότερα από τα τρία τέταρτα άνθρακα, αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία της κατανάλωσης ενέργειας συμβαίνει στα ανατολικά. Η μεταφορά ενέργειας σε αποστάσεις χιλιάδων μιλίων σε ολόκληρη τη χώρα οδηγεί σε αναποτελεσματικότητα.
Ο τρόπος με τον οποίο είναι οργανωμένο το δίκτυο της Κίνας μπορεί να δώσει κίνητρα για την κατασκευή εργοστασίων άνθρακα γύρω από γεννήτριες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μεγάλο μέρος της νέας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν συνδέεται με την τοπική παροχή ενέργειας και συχνά συνοδεύεται από ενέργεια από άνθρακα για να μεταφερθεί σε περιοχές υψηλότερης ζήτησης. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 εγκρίθηκε η παραγωγή περισσότερης ενέργειας από άνθρακα σε σχέση με ολόκληρο το 2021.
«Η Κίνα κάνει βήματα προόδου», δήλωσε ο Martin Weil, ερευνητής στο Global Energy Monitor και συγγραφέας της έκθεσης. «Όμως με τον άνθρακα να εξακολουθεί να αποτελεί την κυρίαρχη πηγή ενέργειας, η χώρα χρειάζεται πιο τολμηρές εξελίξεις στην αποθήκευση ενέργειας και τις πράσινες τεχνολογίες για ένα ασφαλές ενεργειακό μέλλον, προς όφελος όλου του πλανήτη».
Πηγή: The Guardian