Οικονομικές δραστηριότητες όπως η εξόρυξη της Γης για την εκμετάλλευση των φυσικών πρώτων υλών και η υλοτομία, απειλούν περίπου ένα στα δύο φυσικά Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του πλανήτη, από το Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας ως τα νησιά Γκαλαπάγκος και το Μάτσου Πίτσου στο Περού, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF.
Το WWF κάλεσε τις μεγάλες εταιρείες να εισακούσουν τις εκκλήσεις που έχουν απευθύνει τα Ηνωμένα Έθνη και να διακόψουν τις εξορύξεις ορυκτών καυσίμων και μεταλλευμάτων, την αλιεία και την υλοτομία κοντά σε περιοχές που φιλοξενούν τέτοια μνημεία παγκοσμίου ενδιαφέροντος και αξίας.
Συνολικά 114 από τα 229 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, τίτλος που τους έχει απονεμηθεί είτε χάρη στο φυσικό τους κάλλος είτε λόγω της πολιτιστικής τους αξίας, κινδυνεύουν σύμφωνα με τη διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση.
Το WWF εκτιμά ότι κινδυνεύουν πολύ περισσότερα μνημεία από τα 18 που έχει κατατάξει ως μνημεία «σε κίνδυνο» η υπηρεσία πολιτισμού των Ηνωμένων Εθνών, η UNESCO.
Για παράδειγμα το WWF θεωρεί ότι ο Μεγάλος Κοραλλιογεννής Ύφαλος κινδυνεύει από τις εξορυκτικές δραστηριότητες και τη ναυτιλία, ενώ η πολιτεία των Ίνκας Μάτσου Πίτσου στο Περού, η οποία χρονολογείται από τον 15ο αιώνα απειλείται από την υλοτομία.
«Αυτό είναι συγκλονιστικό. Προσπαθούμε να αποδοθεί στο ζήτημα η σημασία που του αρμόζει», δήλωσε στο Reuters ο Μάρκο Λαμπερτίνι, γενικός διευθυντής της WWF International.
«Δεν είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη, είμαστε αντίθετοι στην κακώς προγραμματισμένη ανάπτυξη», πρόσθεσε.
Ο Μεχτίλντ Ροσλέρ, διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στο Παρίσι, δήλωσε ότι η UNESCO δέχεται με ικανοποίηση τέτοιες εκθέσεις μη κυβερνητικών οργανισμών, καθώς συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των αρμόδιων φορέων.
Ορισμένοι φορεία όπως το Διεθνές Συμβούλιο Εξόρυξης και Μετάλλων που εκπροσωπεί μεγάλες εταιρείες του κλάδου έχουν τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΟΗΕ, αλλά δεν έχει αναληφθεί συντονισμένη δεσμευτική δράση.
Σύμφωνα με την έκθεση του WWF, πάνω από 11 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς για τροφή, νερό, στέγη και ιατρική περίθαλψη. Εξάλλου, τα μνημεία αυτά δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας, κυρίως στον τομέα του τουρισμού.
Πηγή:econews