Η καταστροφή της θάλασσάς τους και η σημαντική μείωση των αλιευτικών αποθεμάτων οδήγησε τους παράκτιους αλιείς των Κυκλάδων στην χαρτογράφηση των λιβαδιών της Ποσειδωνίας.

Οι αλιείς σε συνεργασία με μία επιστημονική ομάδα και την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace αποφάσισαν να κάνουν αυτό που δεν έχει κάνει εδώ και χρόνια το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Εκπόνησαν μελέτη τον προηγούμενο Ιούνιο στα νερά της Άνδρου, η οποία αφορούσε και στα λιβάδια της Ποσειδωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερα από 1200 θαλάσσια είδη βρίσκουν καταφύγιο στα λιβάδια της Ποσειδωνίας, τα οποία χαρακτηρίζονται από τους επιστήμονες ως δάση της θάλασσας επειδή συγκεντρώνουν διοξείδιο του άνθρακα και παράγουν οξυγόνο. Στην Ελλάδα έχει χαρτογραφηθεί μόνο το 10 με 20% των λιβαδιών και το υπόλοιπο παραμένει έκθετο στους κινδύνους της καταστροφικής αλιείας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένα μεγάλο μέρος του πυθμένα καλύπτεται από το φυτό που βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Παρόλα αυτά δεν παρατηρήθηκε μεγάλος αριθμός ψαριών. Οι αλιείς είναι διατεθειμένοι να μην ψαρέψουν στην περιοχή ώστε να αυξηθεί ο πληθυσμός των ψαριών και να εξασφαλιστεί το επάγγελμά τους για το μέλλον.

«Οι παράκτιοι αλιείς έχουν κατανοήσει πως τα λιβάδια της Ποσειδωνίας είναι τόσο σημαντικά για τη θάλασσα και για τους ίδιους, όσο το δάσος για τους ξυλοκόπους», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Νοτίου Αιγαίου, Δημήτρης Ζαννές. «Αυτό που έγινε ήταν η αρχή. Η Πολιτεία πρέπει να δώσει συνέχεια, ώστε η βαριά κληρονομιά της θάλασσας να περάσει και στα παιδιά μας», είπε ο Δημήτρης Ζαννές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι χάρτες έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το Υπουργείο θα πρέπει άμεσα να χαρτογραφήσει τα α λιβάδια σε όλη την Ελλάδα και να απαγορεύσει την αλιεία σε αυτά και να καθορίσει τα θαλάσσια καταφύγια, κάτι που θα έπρεπε να είχε κάνει μέχρι τον Δεκέμβρη του 2008 ως όφειλε σύμφωνα με τον Μεσογειακό Κανονισμό.

«Η χαρτογράφηση της Ποσειδωνίας στην περιοχή των Κυκλάδων αποτελεί μια αυτονόητη κίνηση στην οποία θα έπρεπε να είχε προβεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ και καιρό», τόνισε η Άντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Όλοι πια αναγνωρίζουν την ανάγκη προστασίας των ελληνικών θαλασσών, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι επιστήμονες, οι τοπικές κοινωνίες. Είναι η σειρά της ηγεσίας να κάνει το ίδιο», συμπλήρωσε η κυρία Λάζου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης