Πιο νωρίς από το συνηθισμένο γέννησαν τα μικρά τους φέτος οι πρώτες μεσογειακές φώκιες monachus monachus, παρόλο που οι λουόμενοι στις παραλίες ακόμα είναι αρκετοί. Το πρώτο μικρό εντοπίστηκε στη Βλαχιά Ευβοίας, στα μέσα Αυγούστου.

Η ομάδα διάσωσης της περιβαλλοντικής οργάνωσης για τη μελέτη και προστασία της μεσογειακής φώκιας ΜΟm έσπευσε στην περιοχή, η οποία μάλιστα της ήταν γνώριμη, καθώς τα μέλη της ομάδας είχαν ταξιδέψει εκεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν προκειμένου να σώσουν δύο μικρές φώκιες, οι οποίες είχαν χάσει τη μητέρα τους λόγω της κακοκαιρίας.

Η υπεύθυνη του Δικτύου Διάσωσης της ΜΟm, βιολόγος, Μαριάννα Ψαραδέλλη, δήλωσε: «Ας ελπίσουμε ότι το καινούργιο μικρό θα έχει μεγαλώσει αρκετά και θα έχει γίνει καλός κολυμβητής ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις επικείμενες κακοκαιρίες χωρίς να παρασυρθεί μακριά από τη σπηλιά του».

Η δεύτερη νεογέννητη φώκια εντοπίστηκε στην παραλία Σαλάντι της Αργολίδας, στα τέλη Αυγούστου. Η μικρή monachus monachus αποδείχθηκε ιδιαίτερα ζωηρή, καθώς δεν θέλησε να μείνει τη σπηλιά της, και βγήκε… βόλτα σε ανοιχτή παραλία στο Θυννί, προκαλώντας αναστάτωση στους λουόμενους. Τα μέλη του Δικτύου Διάσωσης της MΟm τη «βάπτισαν» Σαλάτα!

Και στον νομό Πιερίας έσπευσε η ομάδα διάσωσης της MΟm, όπου εντόπισε την μικρή monachus monachus σε σπηλιά στον Πλαταμώνα. Το νεαρό θηλαστικό είναι υγιέστατο και βρίσκεται μαζί με τη μητέρα του.
Ο πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας που ζει και αναπαράγεται στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει περίπου το 90% του ευρωπαϊκού πληθυσμού του είδους. Βασική απειλή για την επιβίωση του είδους αποτελεί η άναρχη τουριστική ανάπτυξη, λόγω της οποίας οι βιότοποι της μεσογειακής φώκιας υποβαθμίζονται.

Πηγή: tovima.gr