Η Monsanto τονίζει ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση της Ελλάδας και της Λετονίας να ζητήσουν εξαίρεση βάσει του νέου νόμου της ΕΕ από την ανάπτυξη γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τις κατηγόρησε, ωστόσο, για «επιστημονική άγνοια».
Σύμφωνα με νόμο που υπογράφηκε τον Μάρτιο, οι επιμέρους χώρες μπορούν να ζητήσουν εξαίρεση από κάθε αίτηση έγκρισης για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων προϊόντων σε ολόκληρη την ΕΕ. Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αρμόδια για τις εγκρίσεις, τα αιτήματα που θα εξαιρεθούν θα πρέπει επίσης να υποβληθούν στην εταιρεία που κάνει την αίτηση.
Οι καλλιέργειες ΓΤ είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Αμερική και την Ασία, αλλά η μόνη ποικιλία που έχει εγκριθεί στην Ευρώπη είναι η MON810 που είναι ανθεκτική στα παράσιτα.
Γαλλία και Γερμανία έχουν ταχθεί κατά των καλλιεργειών ΓΤ και ενώ η Βρετανία είναι υπέρ, η σκωτική κυβέρνηση λέει όχι.
Ο ευρωπαϊκός νόμος έχει εξοργίσει την βιομηχανία γενετικά τροποποιημένων προϊόντων και τις ΗΠΑ, που πιέζουν την ΕΕ να ανοίξει τις πόρτες της στις καλλιέργειες ΓΤ ως μέρος της σχεδιαζόμενης συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ.
Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (27 Αυγούστου), η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι μέχρι τώρα μόνο Λετονία και Ελλάδα ζήτησαν εξαίρεση από το αίτημα της Monsanto να συνεχίσει να καλλιεργεί την ποικιλία MON810.
Στην επίσημη απάντηση προς την Λετονία, που είδε το Reuters, η Monsanto λέει το αίτημα της Λετονίας «έρχεται σε αντίφαση και υπονομεύει την επιστημονική συναίνεση για την ασφάλεια της MON810».
Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες στην Ευρώπη συνιστούν ένα μικρό κομμάτι των δραστηριοτήτων της Monsanto, η οποία επεσήμανε ότι οι εν λόγω «εξαιρέσεις» δεν θα έχουν καμία επίδραση στις επιχειρήσεις της.