Στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Δεκεμβρίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες πήραν τις αποφάσεις τους για τις κλιματικές αλλαγές και παρουσίασαν το νέο Ευρωπαϊκό Πακέτο για την Ενέργεια.

Σύμφωνα με την Greenpeace τα 2/3 της προβλεπόμενης μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020 ουσιαστικά είναι πλασματικά, αφού αφορούν στην αγορά δικαιωμάτων ρύπανσης και όχι σε πραγματική μείωση εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας.

1) Το 70% των δικαιωμάτων ρύπανσης στην ηλεκτροπαραγωγή στην Πολωνία και τα Βαλτικά κράτη θα κατανέμονται δωρεάν από το 2013 με σταδιακή μείωση ως το 2020, αντί της αρχικά προτεινόμενης πλήρους δημοπράτησης.

2) Το 95% των δικαιωμάτων ρύπανσης για την υπόλοιπη – εκτός ηλεκτροπαραγωγής – βιομηχανία (όπως τσιμεντοβιομηχανία, παραγωγή χάλυβα), θα κατανέμονται δωρεάν.

3) Τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν σε ποσοστό 15% την κατασκευή νέων ανθρακικών μονάδων, από χρήματα που προέρχονται από τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων ρύπανσης, ενώ ταυτόχρονα δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στην υποχρεωτική οικονομική ενίσχυση των αναπτυσσομένων κρατών.

4) Τη δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων εκπομπών 300 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα για πιλοτική ανάπτυξη προγραμμάτων ανάπτυξης της τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα επιδοτηθεί με 6 δις € ετησίως.

Τις αποφάσεις αυτές επισφράγισαν σήμερα και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απογοητεύοντας τις οικολογικές οργανώσεις.

«Αυτό που τελικά φοβόμασταν ήταν ότι τελικά η Ευρώπη από πρωταγωνίστρια στην παγκόσμια διπλωματική σκηνή, στο κομμάτι των κλιματικών αλλαγών, θα μετατρεπόταν σε κομπάρσο», δηλώνει ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Δημήτρης Ιμπραήμ στη zougla.gr και εξηγεί τα τέσσερα αρνητικά σημεία της απόφασης.

Η Greenpeace θεωρεί ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ως βάση της αυτές τις θέσεις στην Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβρη του 2009 στην Κοπεγχάγη.

Πολλές ήταν οι χώρες, οι οποίες χρησιμοποίησαν ως δικαιολογία την παγκόσμια οικονομική κρίση, ώστε να συνεχίσουν με την ίδια περιβαλλοντική πολιτική που παρατείνει την εξάρτηση της ΕΕ από ακριβά και ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας. Όμως, όπως τονίζει ο κ. Ιμπραήμ, η στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι οι μόνοι τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας του ελληνικού γραφείου της Greenpeace αναφέρθηκε και στην Ελλάδα και επεσήμανε ότι πρέπει να κάνουμε πολλά βήματα ακόμα σαν χώρα για να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με το νέο Ευρωπαϊκό Πακέτο για την Ενέργεια, «η ΔΕΗ θα πρέπει να πληρώνει από το 2013 και μετά περίπου 1,5 με 2 δις ετησίως για να συνεχίσει να παράγει ενέργεια με τον τρόπο που την παράγει».