Το στρατηγικό και υποστηρικτικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη χώρα μας παρουσίασε σήμερα ο Δρ Παναγιώτης Χαβιαρόπουλος, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης Επενδυτών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο της Ημερίδας για την Ηλιακή Ενέργεια, που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών, σε συνεργασία με το European Academies Science Advisory Council (EASAC),.
Η παρουσίαση του κυρίου Χαβιαρόπουλου εστιάστηκε στις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ την επόμενη δεκαετία, τις τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν, τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν, καθώς και το υποστηρικτικό – θεσμικό πλαίσιο που έχει υιοθετηθεί προκειμένου να προχωρήσουν τα σχετικά έργα με γρήγορους ρυθμούς και σε ένα ασφαλές και ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον.
Ο Ακαδημαϊκός κ. Χρήστος Ζερεφός επεσήμανε ότι «αν η κλιματική αλλαγή εξελιχθεί με την ένταση που αναμένεται έως το 2050 και το 2100 χωρίς παγκόσμια προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η σωρευτική ζημία για την ελληνική οικονομία μέχρι και το 2100 φθάνει τα 701 δις ευρώ, δηλαδή, ισοδυναμεί με το τριπλάσιο του σημερινού ετήσιου ΑΕΠ της χώρας».
Από την πλευρά του, ο Ακαδημαϊκός κ. Λουκάς Χριστοφόρου παρουσίασε το έργο της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, τονίζοντας τις διαπιστώσεις και τις εισηγήσεις της Επιτροπής στις ακόλουθες ενεργειακές περιοχές: εξοικονόμηση ενέργειας, ενέργεια και περιβάλλον, υλικά για ενεργειακές εφαρμογές, πυρηνική ενέργεια και ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδος και ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα (ορυκτά καύσιμα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προοπτική ενεργειακού εφοδιασμού).
Τόνισε επίσης ότι από τις τρεις κύριες τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για ηλεκτροπαραγωγή, ήτοι των Αιολικών, των Φωτοβολταϊκών και των Ηλιοθερμικών Συγκεντρωτικών Τεχνολογιών (Concentrating Solar Power, CSP), η τελευταία δεν έχει ακόμη εισαχθεί στην Ελλάδα, παρά τα πολλά πλεονεκτήματά της και την καταλληλότητά της για τον Ελληνικό χώρο, και κυρίως για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου (Κρήτη και Ρόδο). Ιδιαίτερα ώριμη και καλά τεκμηριωμένη CSP τεχνολογία, είναι τα Κυλινδροπαραβολικά Συστήματα Γραμμικής Εστίας (Parabolic Trough Systems, PTS) τα οποία θεωρούνται σημαντικά για την Ελλάδα γιατί μπορούν να λειτουργήσουν ως υβριδικά με ορυκτά καύσιμα και να συμπεριλάβουν θερμική αποθήκευση ενέργειας. Η χρήση τους θα επιτρέψει και τη διείσδυση στο δίκτυο μεγαλύτερων ποσοτήτων ενέργειας από άλλες ΑΠΕ οι οποίες έχουν μεγάλη στοχαστικότητα (π.χ., αιολικά πάρκα).