Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δεσμεύσει συγκεκριμένα κεφάλαια για την ανάληψη της κλιματικής δράσης στα αναπτυσσόμενα κράτη χαιρέτισε σήμερα η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace. Ταυτόχρονα όμως η οργάνωση τόνισε ότι αυτά τα ποσά δεν αρκούν στο ελάχιστο και ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δε συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία ενός διεθνούς χρηματοδοτικού μηχανισμού για τη δημιουργία των απαραίτητων κεφαλαίων που θα απαιτεί η νέα Συνθήκη της Κοπεγχάγης.
Τα αρχικά προσχέδια της Επιτροπής, πρότειναν την ετήσια χρηματοδότηση κεφαλαίων προς τα αναπτυσσόμενα κράτη ύψους 13 – 24 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2020. Το ποσό αυτό μειώθηκε σε 2 – 15 δισεκατομμύρια ευρώ ύστερα από έντονες πιέσεις από κράτη μέλη. Η Επιτροπή στο σχέδιό της προτείνει τη συνολική χρηματοδότηση κεφαλαίων από όλα τα αναπτυγμένα κράτη ύψους 22 – 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Η Ευρώπη προτιμά να δώσει ένα φιλοδώρημα, αντί να πληρώσει το λογαριασμό για την προστασία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές», είπε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την αποδάσωση και τη γεωργία, η Επιτροπή προτείνει ποσό της τάξης των 7 – 14 δισεκατομμυρίων ευρώ ως συνεισφορά όλων των βιομηχανικών κρατών.

«Οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες παίζουν πολιτικά παιχνίδια, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι η κακή ή ελλιπής χρηματοδότηση μπορεί να καταστρέψει τα δάση της Ινδονησίας και της Κεντρικής Αφρικής», τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ.
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση το ποσό που θα πρέπει να προσφέρουν τα αναπτυσσόμενα κράτη για την ανάληψη της κλιματικής δράσης είναι 110 δισεκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 35 δισεκατομμύρια θα πρέπει να δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης