Είσαι σε μια παραλία, έχεις στο χέρι σου την φωτογραφική μηχανή ή το κινητό σου και μέσα σου γνωρίζεις ότι σήμερα έχεις την ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά. Ως Επιστήμονας Πολίτης μπορείς να συμμετέχεις στο πρόγραμμα Vodafone Posidonia του Ιδρύματος Vodafone, μια μοναδική πρωτοβουλία για την προστασία των λιβαδιών της Ποσειδωνίας του πνεύμονα της Μεσογείου. Έχεις κι εσύ τη δυνατότητα να γίνεις μέρος του προγράμματος και να συμβάλλεις στην προστασία ενός θησαυρού που κρύβεται στις ελληνικές θάλασσες και είναι από τα πιο ζωτικά οικοσυστήματα της Μεσογείου.
Αυτά τα υποβρύχια λιβάδια, που συχνά μπερδεύονται με φύκια, είναι στην πραγματικότητα το φυτό P. Oceanica—ένα είδος θαλάσσιου φυτού που απαντάται μόνο στη Μεσόγειο, με φύλλα, άνθη, καρπούς και πολύτιμο ριζικό σύστημα. Είναι ο πράσινος πνεύμονας της θάλασσας, που έχει τη δύναμη να παράγει πάνω από 66.000 τόνους οξυγόνου καθημερινά. Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας λειτουργούν και ως φυσικό καταφύγιο για περισσότερα από 1.400 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας, συμπεριλαμβανομένων ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Λειτουργούν επίσης ως φυσικός φράκτης, προστατεύοντας την ελληνική ακτογραμμή από τη διάβρωση και διατηρώντας την ποιότητα της άμμου. Ακόμη εντυπωσιακό είναι ότι ένα εκτάριο Ποσειδωνίας μπορεί να απορροφά και να συγκρατεί στον πυθμένα της θάλασσας έως και 15 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ένα εκτάριο τροπικού δάσους του Αμαζονίου μετριάζοντας σημαντικά την κλιματική αλλαγή. Τέλος, όπου συναντάμε λιβάδια της Ποσειδωνίας μπορούμε να κολυμπούμε άφοβα μιας και θεωρούνται ο καθαριστής της θάλασσας, καθώς λειτουργούν ως φίλτρο νερού διατηρώντας τα νερά της θάλασσας καθαρά και διάφανα.
Παρά τη μεγάλη αξία τους, τα λιβάδια της Ποσειδωνίας βρίσκονται υπό συνεχή απειλή. Σε συνδυασμό με διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η αλιεία, η αγκυροβόληση, οι παράκτιες υποδομές και η ρύπανση των υδάτων, τα λιβάδια Ποσειδωνίας υπόκεινται καθημερινά σε πολλές προκλήσεις. Χωρίς την παρέμβασή μας, αυτά τα υποβρύχια λιβάδια θα μπορούσαν να εξαφανιστούν, παίρνοντας μαζί τους έναν ζωτικό πόρο για την υγεία του πλανήτη μας.
Εδώ αναλαμβάνεις δράση κι εσύ. Με την εγγραφή σου στο πρόγραμμα Vodafone Posidonia ως Επιστήμονας Πολίτης, μπορείς να βοηθήσεις στην προστασία και στη χαρτογράφηση αυτών των βασικών οικοσυστημάτων. Είναι εύκολο: την επόμενη φορά που θα βρεθείς στην παραλία, ρίξε μια πιο προσεκτική ματιά. Όταν εντοπίσεις λιβάδια Ποσειδωνίας —είτε υποβρύχια είτε από την ακτή— τράβηξε μια φωτογραφία. Στη συνέχεια, επισκέψου το posidonia.vodafone.gr και ανέβασε τις φωτογραφίες σου στον διαδραστικό χάρτη. Με κάθε φωτογραφία που μοιράζεσαι συμβάλλεις σε μια αναπτυσσόμενη βάση δεδομένων που βοηθά τους επιστήμονες να παρακολουθούν και να προστατεύουν αυτό τον θησαυρό των ελληνικών θαλασσών δημιουργώντας τον πρώτο χάρτη Ποσειδωνίας στην Ελλάδα.
Το Πρόγραμμα Vodafone Posidonia και η χαρτογράφηση στις ελληνικές θάλασσες
Το Ίδρυμα Vodafone έχει αναλάβει μια στρατηγική πρωτοβουλία που αφορά στη χαρτογράφηση και προστασία των υποθαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας (Posidonia Oceanica) στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Το πρόγραμμα Vodafone Posidonia γίνεται πραγματικότητα μετά από ενδελεχή έρευνα σχετικά με τις πραγματικές ανάγκες προστασίας του ελληνικού οικοσυστήματος, που ανέδειξε την έλλειψη επιστημονικών δεδομένων αλλά και την ανάγκη ευαισθητοποίησης γύρω από την Ποσειδωνία και την ανάδειξή της ως έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες της Μεσογείου.
Ταυτόχρονα, το Ίδρυμα Vodafone δημιούργησε την πλατφόρμα “Citizen Science” posidonia.vodafone.gr, μία πλατφόρμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Ποσειδωνία, που δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα μέλη του κοινού να γίνουν πολίτες-επιστήμονες και να συνεισφέρουν με απλούς τρόπους, τόσο στον εμπλουτισμό της επιστημονικής γνώσης, όσο και σε δράσεις προστασίας. Η πλατφόρμα Citizen Science αποτελεί βασικό κόμβο της πρωτοβουλίας Vodafone Posidonia και έχει στόχο να προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση σε ένα εύχρηστο και δυναμικό περιβάλλον γνώσης για την Ποσειδωνία, τις ιδιαίτερα σημαντικές οικοσυστημικές υπηρεσίες που προσφέρουν τα λιβάδια της, καθώς και τις πιέσεις που δέχεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, με αποτέλεσμα την αλλοίωση της.
Ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση της Ποσειδωνίας σε 6 νησιά των Κυκλάδων
Από την έναρξη του προγράμματος Vodafone Posidonia τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι επιστήμονες του Oceanus Lab υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Περιβαλλοντικής και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Διευθυντή του Oceanus Lab, Γιώργου Παπαθεοδώρου, έχουν χαρτογραφήσει με μεγάλη λεπτομέρεια 325 χιλιάδες στρέμματα πυθμένα όπου και βρέθηκαν 97 χιλιάδες στρέμματα λιβαδιών Ποσειδωνίας με αφετηρία τον κυκλαδικό θαλάσσιο χώρο και συγκεκριμένα τις περιοχές 6 νησιών (Σύρος, Πάρος, Αντίπαρος, , Μύκονος, Δήλος και Ρήνεια).
Περισσότερες πληροφορίες και πλούσιο ενημερωτικό υλικό για την Ποσειδωνία και το πρόγραμμα Vodafone Posidonia είναι διαθέσιμο εδώ http://posidonia.vodafone.gr/.
Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας