Ένας Ρώσος επιστήμονας προσπαθεί να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή γεμίζοντας τους πάγους της Σιβηρίας με… φυτοφάγα ζώα! Και έχει μάλιστα προσελκύσει το ενδιαφέρον σημαντικών ερευνητικών ιδρυμάτων, ακόμη και παλαιοντολόγων, που εξετάζουν τις ενέργειές του αλλά και αξιοποιούν τα πορίσματά του!

Έχοντας στη διάθεσή του περίπου 160 τετραγωνικά χιλιόμετρα ελεύθερης γης στη Σιβηρία, ο Sergey Zimov σχολιάζει: «κάποιοι έχουν έναν μικρό κήπο. Εγώ έχω ένα παγωμένο πάρκο». Ο φυσικός προσπαθεί να επαναδημιουργήσει το οικοσύστημα που υπήρχε στην περιοχή και εξαφανίστηκε πριν από 10.000 χρόνια. Πιστεύει ότι τα ζώα που εισάγει θα αλλάξουν τη γη και θα μετατρέψουν την τούνδρα σε πλούσιες πράσινες εκτάσεις. Αυτό θα συμβεί με το συνεχές πάτημα του περμαφροστ από τα ζώα, ενώ ταυτόχρονα θα αποφευχθει η έκλυση εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φυσικά για να υπάρχουν αποτελέσματα θα χρειαστούν εκατομμύρια καριμπού, βόδια και βουβάλια να κατοικήσουν αυτή τη γη. Ο Zimov όμως είναι αισιόδοξος καθώς αυτά τα ζώα πολλαπλασιάζονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ενώ από το 1989 που ασχολείται με αυτή την ιδέα έχει φέρει στην περιοχή αρκετά διαφορετικά είδη ζώων που επιβιώνουν σε αυτό το άγριο (προς το παρόν!) περιβάλλον.

«Αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα», σχολιάζει ο Adrian Lister από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. «Πιστεύω ότι έχει σημαντική βάση από την οικολογική σκοπιά των πραγμάτων, να επαναφέρεις ζώα σε περιβάλλοντα όπου κάποτε κατοικούσαν», εξηγεί.

Μένει να δούμε αν θα έχουμε το πρώτο παράδειγμα παγκοσμίως βελτίωσης του περιβάλλοντος και δημιουργίας φυσικών οικοσυστημάτων από τον άνθρωπο. Μέχρι τώρα, συμβαίνει μόνο το αντίθετο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης