Η Λίμνη του Μόρνου είναι τεχνητή λίμνη, στη Νομό Φωκίδας, που κατασκευάστηκε με σκοπό να δημιουργηθεί ένας ακόμα ταμιευτήρας για να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για την ύδρευση της Αθήνας. Δημιουργήθηκε το 1979 με κατασκευή φράγματος 125 μέτρων στον ποταμό Μόρνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υδραγωγείο του Μόρνου που μεταφέρει το νερό της λίμνης στην Αττική, είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης με συνολικό μήκος 188 χλμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη δημιουργία της λίμνης χρειάστηκε να εκκενωθεί το χωριό Κάλλιο το οποίο μεταφέρθηκε σε άλλη θέση πάνω από τις όχθες της λίμνης.  Τα ερείπια του παλιού οικισμού καθώς και κτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούσαν στην περιοχή, στέκουν ακόμα, στις όχθες της λίμνης αλλά και στο βυθό της. Όταν η στάθμη της λίμνης κατεβαίνει, σε περιόδους ξηρασίας, αποκαλύπτονται τα σπίτια του παλιού οικισμού.

Το zougla.gr συνάντησε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που περνάει τις Κυριακές του στις όχθες, κοιτώντας τη λίμνη και τα ερείπια, αναπολώντας την εποχή που είχαν περισσότερα από 1.000 ζωντανά που τους έφερναν ένα σημαντικό εισόδημα, καλλιεργώντας τον τόπο του. Η αποζημίωση που έλαβαν από το κράτος για την απαλλοτρίωση αρκούσε για ένα διαμέρισμα στην Αθήνα και μια άδεια ταξί…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διακρίνονται οι κολώνες των σπιτιών που τα 'κατάπιε' η λίμνη

Φωτορεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης/Βάσω Βαλκάνου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης