Εννέα στους δέκα Έλληνες θεωρούν πραγματική απειλή την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και ζητούν αυστηρότερη νομοθεσία για την προστασία της φύσης στην Ελλάδα.

Αυτό αποκαλύπτει ευρεία δημοσκόπηση της MARC Α.Ε., που διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση» (WWF Ελλάς) στο πλαίσιο του Έργου «LIFE-IP 4 NATURA», προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις των Ελλήνων πολιτών για θέματα που αφορούν την προστασία της φύσης, με έμφαση στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δείγμα της δημοσκόπησης ήταν 1.204 νοικοκυριά από όλες τις περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, 91,1% των ερωτηθέντων αξιολογούν ως σοβαρή απειλή την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ενώ το ποσοστό αυτό ενισχύεται σε 95% στις ηλικίες 17-24 χρόνων. Στη δε ερώτηση ποιο θεωρούν μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα στην περιοχή τους, το 30,6% απάντησε τα «σκουπίδια», το 19,4% την «ατμοσφαιρική ρύπανση» και το 8,9% τη «ρύπανση θάλασσας/υδάτων».

Ενδεικτικές ήταν είναι οι απαντήσεις των ερωτηθέντων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που συνέκλιναν σε ποσοστό 40,1% στη «ρύπανση από εργοστάσια/διυλιστήρια», σε αντίθεση με το μόλις 9% των πολιτών που εντόπισαν το πρόβλημα στα σκουπίδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική νομοθεσία, το 82,2% των ερωτηθέντων σημείωσαν ότι θα επιθυμούσαν ένα αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της φύσης, ενώ το 92,2% θεωρεί ότι και το υφιστάμενο πλαίσιο δεν εφαρμόζεται επαρκώς.

Για «υψηλή ευαισθητοποίηση των πολιτών σε σχέση με το περιβάλλον» και «πολύτιμες πληροφορίες για τον σχεδιασμό και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής πολιτικής» έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, με αφορμή τη δημοσκόπηση.

Σημειώνεται ότι το Έργο «LIFE-IP 4 NATURA» είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια και χρηματοδότηση (17 εκατ. ευρώ) ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη φύση, που έχει λάβει ποτέ η Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύριος στόχος του είναι η υλοποίηση του Πλαισίου Δράσεων Προτεραιότητας 2014-2020 για το Δίκτυο Natura 2000 στην Ελλάδα και επιμέρους στόχοι του η ενίσχυση της λειτουργίας του Δικτύου Natura στη χώρα, η ουσιαστική ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών και η ενδυνάμωση των αρμοδίων Αρχών και υπηρεσιών για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης