Η πειραματική τεχνολογία για να συλλάβει, να αποθηκεύσει και να θάψει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε γεωλογικούς σχηματισμούς είναι έτοιμη να λάβει ένα ποσό περίπου 1,37 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πακέτο ενεργειακών υποδομών της ΕΕ, όπως πληροφορείται η EurActiv.

Η χρηματοδότηση θα μπορούσε να αποδειχθεί αμφιλεγόμενη καθώς η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, ή CCS, είναι μια αναπόδεικτη τεχνολογία που οι επικριτές λένε ότι δεν είναι εμπορικά βιώσιμη, φιλική προς το κλίμα ή ασφαλής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υποστηρικτές από την άλλη πλευρά λένε ότι η CCS θα είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των επιπτώσεων της παγκόσμιας υπερθέρμανσης των ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο, στους οποίους λέει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να βασίζεται για δεκαετίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη στηρίξει την τεχνολογία με το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ο António Correia de Campos, ο εισηγητής που έχει επιφορτιστεί να δει το πακέτο ενεργειακών υποδομών μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε στην EurActiv ότι «περίπου 10% με 15%» των 9,1 δισεκατομμυρίων ευρώ της χρηματοδότησης στη νομοθεσία θα πρέπει να δαπανηθεί για την τεχνολογία.
«Η CCS είναι από τη φύση της υποανάπτυκτη και βάσει ορισμού η μόχλευση θα είναι θεμελιώδης για αυτή», είπε.

Τα ευρωπαϊκά έργα CCS έχουν πληγεί από τις καθυστερήσεις, παρά τη λήψη δισεκατομμυρίων ευρώ από την κοινοτική χρηματοδότηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις 12 μονάδες επίδειξης CCS που αναμενόταν να ξεκινήσουν τη λειτουργία το 2015, αναμένεται τώρα να τεθούν σε πλήρη λειτουργία μέχρι το 2020 μόνο μεταξύ τεσσάρων και έξι.

«Το όργανο που είχαμε πριν για να πληρώσουμε για έργα και για έρευνα, μελέτες και σχεδιασμό πιθανώς θα ισχύει περισσότερο για τις τεχνολογίες CCS στην παρούσα φάση», δήλωσε ο de Campos.
«Αλλά δεν μπορούμε να περιοριστούμε σε αυτό διότι εάν χρησιμοποιούμε μόνο την παλιά μέθοδο, η CCS θα πιαστεί σε μια παγίδα και δεν πρόκειται ποτέ να αναπτυχθεί», προσέθεσε.

Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης