Στο τέλος του 2010 είδαν το φως της δημοσιότητας δύο σημαντικά έγγραφα, τα οποία καθιστούν πιο εύκολη την προσπάθεια και τη δράση των φιλοζωικών σωματείων και των πολιτών που ασχολούνται με την προστασία και ευημερία των ζώων.

Το πρώτο είναι η με αριθμό 165/2009 απόφαση του Αρείου Πάγου, του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, η οποία κρίνει το θέμα του αριθμού των ζώων συντροφιάς που κάποιος μπορεί να διατηρεί στον περιφραγμένο χώρο της μονοκατοικίας του.

Η απόφαση αυτή δέχεται ότι δεν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός των ζώων συντροφιάς που μπορεί να διατηρεί κάποιος στον ανοικτό χώρο της μονοκατοικίας του. Χαρακτηριστικά, δε, αναφέρει:

«Με τη δεύτερη, όμως, διάταξη και συγκεκριμένα με το εδάφιο δ`αυτής επιτρέπεται, όπως προαναφέρθηκε, “η διατήρηση ζώων συντροφιάς στους ανοικτούς χώρους μονοκατοικιών, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 1197/1981 και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας, χωρίς να τίθεται αριθμητικός περιορισμός».

Αναφερόμενη, δε, η απόφαση αυτή και στις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 1197/81 περί ευημερίας των ζώων και στις αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας βάζει φραγμό στο υπαρκτό πρόβλημα των συλλεκτών ζώων.

Το δεύτερο έγγραφο είναι η επιστολή που απέστειλε η Εισαγγελία Σάμου στα αστυνομικά τμήματα της Ικαρίας, σχετικά με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ποιμενικών σκύλων των κτηνοτρόφων, μετά από παρέμβαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής προς την εν λόγω Εισαγγελία.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να λειτουργούν οι αστυνομικές αρχές και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες. Αναφέρεται, δηλαδή, η υποχρέωση της αυτεπάγγελτης δίωξης των αδικημάτων κατά των ζώων εκ μέρους της Αστυνομίας.

Τονίζεται η σημασία τήρησης της αυτόφωρης διαδικασίας, εκεί όπου υπάρχουν οι χρονικές προϋποθέσεις, στην παθητική και ενεργητική έννοια της κακοποίησης, διευκρινίζοντας ότι κακοποίηση δεν είναι μόνο η άσκηση βίας πάνω στα ζώα, αλλά και οι συνθήκες διαβίωσης που τους παρέχονται. Στην επιστολή γίνεται λόγος και για τις υποχρεώσεις των κατά τόπων κτηνιατρικών δημόσιων υπηρεσιών, οι οποίες πρέπει να εκτελούν έλεγχο για την ευημερία των ζώων και να εφαρμόζουν την κείμενη νομοθεσία.

«Αξίζει να τονίσουμε ότι, μετά την επιστολή αυτή και τη δραστηριοποίηση τόσο της Αστυνομίας όσο και της κτηνιατρικής υπηρεσίας, σημειώθηκε μια σημαντική βελτίωση στις συνθήκες διαβίωσης των συγκεκριμένων ποιμενικών σκύλων στην Ικαρία, αφού καταργήθηκαν τα βαρέλια και αντικαταστάθηκαν από ξύλινα σπιτάκια, έγινε κτηνιατρικός έλεγχος, εμβολιασμός και αποπαρασίτωση, βελτιώθηκαν οι συνθήκες υγιεινής, η διατροφή και η καθαρότητα του νερού και απομένει να λυθεί το ζήτημα της μόνιμης αλυσόδεσης αυτών» εξηγεί η Νατάσα Μπομπολάκη, δικηγόρος και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 107 Ζωοφιλικών Σωματείων (Π.Σ.Ε.Ζ.Σ.).

Η Π.Σ.Ε.Ζ.Σ., με επιστολή της στα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητεί να αποστείλουν σχετικές οδηγίες προς τις υφιστάμενες ή ανήκουσες σε αυτά αστυνομικές, εισαγγελικές και κτηνιατρικές αρχές, ώστε σε όλη την επικράτεια να έχουμε αποτελέσματα αντίστοιχα με αυτά στην Ικαρία.