Την υιοθέτηση τριών, πιο φιλόδοξων όσο και δεσμευτικών στόχων, για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η κλιματική αλλαγή, ζητά από την ΕΕ η Επιτροπή των Περιφερειών.
Η ΕτΠ, ενόψει της επικείμενης απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την έλλειψη φιλοδοξίας των ενεργειακών κλιματικών στόχων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2030.
Τα μέλη της ΕτΠ, με πρωτοβουλία της περιφερειακής συμβούλου Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής Annabelle Jaeger, εκτιμούν ότι πρόκειται ακριβώς για τους στόχους που θα πρέπει να καθοδηγήσουν την Ευρώπη ώστε να πλησιάσει σε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως τα μέσα του αιώνα.
Η εισηγητική έκθεση της Annabelle Jaeger, σχετικά με το «Πλαίσιο πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια κατά την περίοδο από το 2020 έως το 2030», υιοθετήθηκε με ευρεία πλειοψηφία από τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες της Ευρώπης.
Όπως τονίστηκε, το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως λεπτό, καθώς τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα επισημαίνουν την επιδείνωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ πλησιάζει η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα (COP 21), που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στα τέλη του 2015.
Η ΕτΠ ζητά από την ΕΕ να προχωρήσει σε πιο φιλόδοξους στόχους και να επιδιώξει τα εξής:
-μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% σε σύγκριση με το 1990 (έναντι του 40% που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή)
-μερίδιο 40% ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με διαφοροποιήσεις ανά εθνικούς στόχους (έναντι του προτεινόμενου τουλάχιστον 27%)
-μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας κατά 40% σε σχέση με το 2005, χάρη στην αύξηση της αποδοτικότητας, επίσης με διαφοροποιήσεις ανά εθνικούς στόχους (έναντι του προτεινόμενου 30 %)
Κατά την εισηγήτρια κ. Annabelle Jaeger, «αυτό το τρίπτυχο είναι απαραίτητο προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 2°C και να επιτευχθεί ο μακροπρόθεσμος στόχος της ΕΕ για μείωση κατά 80-95 % των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
»Πρόκειται για το ισχυρό πολιτικό μήνυμα που προσδοκά η τοπική αυτοδιοίκηση από την Ευρώπη. Με δεδηλωμένους αυτούς τους στόχους, η Ευρώπη θα έχει αρκετή δύναμη ώστε να είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί μια παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα ενόψει της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα του 2015».
Πιο μακροπρόθεσμα, η ΕτΠ επιθυμεί επίσης να επιδείξει η ΕΕ μεγαλύτερη φιλοδοξία, τάσσοντας ως στόχο να πλησιάσει τις μηδενικές «καθαρές» εκπομπές (μεικτές εκπομπές πλην αντισταθμίσεων) έως τα μέσα του αιώνα.
Στην εισηγητική έκθεση, τονίζεται ο καθοριστικός ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην κατάστρωση και την εφαρμογή των πολιτικών σε θέματα κλιματικής αλλαγής, ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής αποδοτικότητας. «Πάνω από το 70% των μέτρων για τη μείωση της κλιματικής αλλαγής και σχεδόν το 90% των μέτρων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή πραγματοποιούνται από τις τοπικές αρχές» τονίζει η εισηγήτρια.
Και προσθέτει: «Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, χάρη στην εγγύτητά τους με τους πολίτες, μπορούν να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη της ενεργειακής μετάβασης – είναι λοιπόν σημαντικό να εξασφαλισθεί η ενεργός συμμετοχή τους στην εν λόγω διαδικασία».
Εξάλλου, τα μέλη της ΕτΠ συνιστούν η δέσμη μέτρων για το κλίμα και την ενέργεια με ορίζοντα το 2030 να στηριχθεί περισσότερο στις πρωτοβουλίες της ΕΕ σε τοπικό επίπεδο, όπως λ.χ. το Σύμφωνο των Δημάρχων -με το οποίο άνω των 5.600 δήμων και περιφερειών της Ευρώπης δεσμεύτηκαν εθελοντικά να μειώσουν τις εκπομπές τους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) τουλάχιστον κατά 20% έως το 2020-, και συνιστά να παραταθεί η πρωτοβουλία έως το 2030.
Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης