«Κίτρινη κάρτα» για την παράνομη αλιεία στις Φιλιππίνες και την Παπούα-Νέα Γουινέα βγάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη. Οι δύο χώρες έχουν προθεσμία έξι μηνών για την πάταξη του φαινομένου, αλλιώς θα έρθουν αντιμέτωπες με κυρώσεις και εμπορικό αποκλεισμό των εξαγωγών του αλιευτικού τους προϊόντος.

Η κα Δαμανάκη σε συνέντευξή της στην διαδικτυακή πύλη «European Voice», αναφέρει ότι η παράνομη αλιεία στις χώρες του δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού απασχολεί ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή επιτροπή. «Απευθύνω έκκληση στις κυβερνήσεις των Φιλιππινών και της Παπούα -Νέας Γουινέα να καταπολεμήσουν αυτό το φαινόμενο που θέτει σε κίνδυνο τις δουλειές των επαγγελματιών αλλιευτών. Η βιωσιμότητα της αλιείας στον Ειρηνικό Ωκεανό σημαίνει και βιωσιμότητα στην Ευρώπη και στο πιάτο μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο χώρες μπαίνουν στην «κίτρινη λίστα» στην οποία βρίσκονται το Κουρακάο, η Γκάνα, η Νότια Κορέα, ο Παναμάς, τα νησιά Φίτζι, το Τόγκο, η Σρι Λάνκα και το Βανουάτου. Σημειώνεται ότι η Γουινέα, η Καμπότζη και η Μπελίζ έχουν ήδη μπει στην «κόκκινη λίστα» της Επιτροπής, καθώς δεν κατάφεραν αν ανταπεξέλθουν σε σχετική προειδοποίηση.

Ομάδες ακτιβιστών που τάσσονται κατά της παράνομης αλιείας σχολίασαν θετικά τόσο την κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και το νέο σύστημα «καρτών», το οποίο δίνει μια σαφή προειδοποίηση στα κράτη που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα κρούσματα παράνομης αλιείας, ότι πρέπει να λάβουν αυστηρότερα μέτρα.

Σημειώνεται ότι η παράνομη αλιεία υπολογίζεται ότι εκμεταλλεύεται σε παγκόσμια κλίμακα το 15% του αλιευτικού προϊόντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης