Ένα ακόμη καλοκαίρι τελείωσε και ο χειμώνας είναι προ των πυλών. Και αφού κανείς δεν ασχολήθηκε με τις φετινές πυρκαγιές, είπαμε να το κάνουμε εμείς!!! Τι; Ποιες πυρκαγιές; Πώς είπατε; Δεν είχαμε φωτιές φέτος το καλοκαίρι; Νεκρούς δεν είχαμε… από φωτιές και καταστροφές άλλο τίποτα…
Η πραγματικότητα δυστυχώς διαψεύδει την εικόνα που έχει περάσει στην κοινωνία για το φετινό καλοκαίρι. Μετά από την περσινή καταστροφική χρονιά, με τους δεκάδες νεκρούς και τα εκατομμύρια καμένα στρέμματα, η φετινή χρονιά ήταν πολύ καλύτερη κατά τους ιθύνοντες. Δεν είχαμε νεκρούς, ενώ τα ΜΜΕ θεώρησαν ασήμαντες, τις φετινές καταστροφές επειδή ο πήχης από πέρυσι είχε μπει πολύ ψηλά.
Και όμως, φέτος κάηκαν περίπου 600.000!!! ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ, με μια πρόχειρη καταμέτρηση. Η τρίτη μεγαλύτερη καταστροφή από πυρκαγιά την τελευταία δεκαετία Δεκάδες τοπικά οικοσυστήματα έπαθαν ανυπολόγιστες καταστροφές, από τη Ρόδο μέχρι τη Σκόπελο και από το Μαίναλο μέχρι τη Στροφυλιά.
Τοπικές οικονομίες γονάτισαν από τις καταστροφές, ενώ για μια ακόμη φορά αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι που έχουν άμεση σχέση με το δάσος και τις αγροτικές εκτάσεις έπαθαν ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές, χωρίς βέβαια καμία μέριμνα από το κράτος.
Και όμως μιλάμε για μια χρονιά που είχε ίσως το καλύτερο κλιματολογικά καλοκαίρι, χωρίς καύσωνες, χωρίς χαμηλές υγρασίες και υψηλές θερμοκρασίες. Μια χρονιά που από άποψη κλίματος κατά γενική ομολογία των επιστημόνων δεν πρόκειται να ξανατύχει…
Μετά το περυσινό παρανάλωμα του πυρός που έγινε, στην πυροσβεστική υπηρεσία παρόλο που δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν, από επιχειρηματίες αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για εξοπλισμό και οχήματα, κανείς δεν ασχολήθηκε να χρησιμοποιήσει, δορυφόρους, χάρτες και σύγχρονη τεχνολογία.
Συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την «τεχνολογία της μάνικας»
Καμία ενημέρωση και εκπαίδευση στην αστυνομία για εκκένωση περιοχών αλλά και κανένα σχέδιο από τις Νομαρχίες και τους δήμους για αντιμετώπιση των επικείμενων πυρκαγιών.
Παραμένει ο γνωστός Ξενοκράτης… περισσότερο όμως ως Εφιάλτης, που τόσο μεγάλη “επιτυχία είχε πέρυσι” το καλοκαίρι…
Ελάχιστες νομαρχίες και δήμοι καθάρισαν τις περιοχές, τα δάση από τα αγριόχορτα και τη βιομάζα, ώστε η φωτιά να μην βρίσκει πρόσφορο έδαφος και καύσιμη ύλη.
Ελάχιστοι επισκεύασαν τις ζημιές και τις καθιζήσεις που είχαν πάθει οι αγροτικοί δρόμοι, ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση και άμεση αντιμετώπιση.
Και όμως κάθε βράδυ αλληλοσυγχαίρονταν οι υπεύθυνοι που δεν είχαμε καμένους ανθρώπους.
Μια ακόμη μεγάλη επιτυχία, των υπευθύνων… στον επικοινωνιακό τομέα, ώστε να μην δοθεί έμφαση στη φετινή καταστροφή.
Κανένας δεν σκέφθηκε ή δεν ήθελε να κάνει μια μελέτη για το τι συνέβη πέρυσι το καλοκαίρι ώστε με βάση τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας να είναι καλύτερα προετοιμασμένες οι αρμόδιες αρχές αλλά και οι πολίτες.
Καμία μελέτη δεν έγινε για να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της καταστροφής.
Κανένα αποτέλεσμα εισαγγελικής έρευνας δεν έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας, 15 μήνες μετά.
Καμία μελέτη δεν έγινε για πρόληψη αλλά και κανένας επιχειρησιακός τρόπος αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών λόγω πυρκαγιών.
Αλήθεια ρε παιδιά ποιος φταίει; Τι συνέβη; Όλα πήγαν καλά; Θα μας πει κανείς; Ότι έγινε, έγινε δηλαδή;
Ευτυχώς όμως που υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει μεγαλύτερη ευαισθησία από εμάς.
Έγινε μια μεγάλη μελέτη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ολόκληρη, δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το blog των ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, http://ellines-energoi-polites.blogspot.com/2008/07/2007.html.
Μια μελέτη που μέσα σε 45 σελίδες εμπεριστατωμένα, μιλούσε για το ποιος έφταιγε, τι έγινε, τι δεν έγινε, τι κάναμε και τι δεν κάναμε.
Δυστυχώς μιλούσε για αδυναμία των αρχών, για αποσυντονισμό δυνάμεων, για δημιουργία δασολογίου και κτηματολογίου, για ανεπάρκεια εκπαίδευσης και γνώσης, για έμφαση που δίνουν οι ελληνικές αρχές στην πυρόσβεση και όχι στην πρόληψη, στην ανυπαρξία σχεδόν της Δασικής Υπηρεσίας και για άλλα πολλά…
Όμως αυτή η μελέτη λοιδορήθηκε από τους κρατούντες και τους διοικούντες, καθώς δεν ανέφερε ως βασικούς υπεύθυνους τον στρατηγό άνεμο και τις ασύμμετρες απειλές ούτε είχε τίτλο «την πατήσαμε».
Οπότε, στο πυρ το εξώτερον και η μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς δεν ήταν φαίνεται αρεστά τα συμπεράσματά της…
Παρόλη την ευαισθητοποίηση όλων των κατοίκων, πάλι η πυροσβεστική δεν ήθελε εθελοντές στα πόδια της, πάλι η ανικανότητα σε πλήρη εφαρμογή, απόδειξη, το Μαίναλο αλλά και η Ρόδο.
Στο Μαίναλο διατείνονταν ότι ήταν υπό έλεγχο από την Παρασκευή το βράδυ και η φωτιά έκαιγε για ημέρες μετά, ενώ στη Ρόδο, ασχολήθηκαν αφού είχαν καεί καμιά 50αριά χιλιάδες στρέμματα πρώτα.
Σε κάποιες περιοχής στα ίδια σημεία μπήκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έως και 40 φωτιές, παρόλα αυτά όμως αστυνομία και πυροσβεστική ήταν ανίκανοι να διαφυλάξουν τις περιοχές, χωρίς περιπολίες, και ελέγχους.
Αλλά και ανίκανοι να κάνουν τις ανάλογες ενέργειες ώστε να συλληφθεί έστω και ένας εμπρηστής από πρόθεση…
Τα πεζοπόρα τμήματα τις περισσότερες φορές δεν έχουν ούτε ασύρματο με αποτέλεσμα η επαφή με την βάση να γίνεται με παραδοσιακούς τρόπους… πιάνοντας ένας πυροσβέστης ανοικτό χώρο και φωνάζοντας στους υπόλοιπους, κάνοντας τον ενδιάμεσο!!! Μόνο σήματα καπνού δε χρησιμοποιούν!!!
Ειδικά στην επαρχία οι ελλείψεις είναι τραγικές σε εξοπλισμό, αλλά πολύ περισσότερο σε ανθρώπινο δυναμικό, με αποτέλεσμα για μια ακόμη φορά να υπάρχει ανεπάρκεια αντίδρασης και αποτελεσματικότητας, όσο φιλότιμο και διάθεση και να έχουν οι εργαζόμενοι.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι χιλιάδες σε αριθμό και βέβαια είναι εντυπωσιακό ότι οι εκατοντάδες αγροφύλακες που προσλήφθηκαν δεν εκπαιδεύονται σε πυροφύλαξη και σε πυρόσβεση…
Η εκπαίδευση στους υπόλοιπους είναι πλημμελής σε σχέση με τις δασικές-αγροτικές φωτιές και με τις μεγαφωτιές.
Παρά τα όσα συνέβησαν πέρυσι, η πυροσβεστική υπηρεσία αρκείται να έχει δύο πυροσβέστες σε κάθε όχημα κυρίως εποχικούς, με αποτέλεσμα να βλέπουμε κωμικοτραγικές καταστάσεις.
Όπως όταν φτάνοντας σε σημείο με πυρκαγιά σε δύσβατο σημείο, είδαμε να επιχειρούν 6 πυροσβέστες και δύο να βρίσκονται στα οχήματα, τα οποία ήταν τέσσερα, αλλά μόνο δύο εγκαταστάσεις είχαν απλωθεί καθώς δεν υπήρχαν πυροσβέστες, ενώ οι πολίτες οργάνωναν πεζοπόρο για να βοηθήσουν.
Σε άλλη περίπτωση μας έστειλαν να μας βοηθήσουν νέα παιδιά με μόλις ένα μήνα στη σχολή, με αποτέλεσμα να προσπαθούμε να σβήσουμε και παράλληλα να προσέχουμε μην καούν και τα παιδιά…
Και βέβαια τις σκουρόχρωμες στολές δύσκολα τις λερώνουν αυτοί που τις φοράνε!!!
Εκείνο που άλλαξε φέτος ήταν ότι σε κάθε πυρκαγιά έφταναν άμεσα όσα οχήματα ήταν διαθέσιμα αλλά και όσα αεροπορικά μέσα πυρόσβεσης ήταν έτοιμα επιχειρησιακά ώστε να αναχαιτίσουν άμεσα τις πυρκαγιές.
Επίσης σταμάτησαν οι κατάπτυστες δηλώσεις όπως γινόταν πέρυσι και υπήρξε σχετικά σωστή και έγκυρη ενημέρωση.
Και σίγουρα υπήρξε πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα στην διοίκηση και καλύτερος συντονισμός από ότι πέρυσι.
Δυστυχώς όμως αν δεν αλλάξει η κατάσταση και δεν μπει σε επιτελικές θέσεις η νέα γενιά αξιωματικών, είτε στο αρχηγείο είτε στην διοίκηση των πυροσβεστικών σταθμών, θα συμβαίνουν τραγικά πράγματα με τις δασικές- αγροτικές πυρκαγιές, καθώς σχεδόν όλοι όσοι σήμερα βρίσκονται σε επιτελική θέση, δεν έχουν σβήσει φωτιά σε δάσος καθώς όταν η πυροσβεστική ανέλαβε την δασοπυρόσβεση το 1998 ήταν ήδη σε επιτελικές θέσεις με αποτέλεσμα να σβήνουν τέτοιου είδους φωτιές μόνο επί χάρτου.
Το κακό δεν είναι ότι δεν ήξεραν, το κακό είναι ότι έχουν επιλέξει, δέκα χρόνια μετά να μην μάθουν.
Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ σε δασικές πυρκαγιές γίνονται τραγωδίες και πληρώνει και η πυροσβεστική μεγάλο φόρο αίματος, σε αστικές ή άλλου είδους πυρκαγιές αλλά και στον τομέα της διάσωσης, φέρνει πολύ καλά αποτελέσματα με αποτέλεσμα οι πυροσβέστες να είναι το μόνο σώμα που αναγνωρίζει και έχει θετική άποψη η ελληνική κοινωνία, σε συντριπτική πλειοψηφία.
Στον τομέα της πρόληψης αρκετοί κάτοικοι χωριών πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, κάνοντας πυροφυλάξεις και περίπολα και οργανώνοντας τοπικές ομάδες πυρόσβεσης και πυροπροστασίας.
Στην επαρχία δεκάδες πλέον χωριά έχουν εξοπλιστεί με δικά τους πυροσβεστικά οχήματα.
Σκεφτείτε όμως ότι με πολύ περισσότερο εξοπλισμό η πυροσβεστική, με πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή κατοίκων και εθελοντών, με δεκάδες νέα πυροφυλάκια και πυροφύλακες, με εκατοντάδες νέα πυροσβεστικά οχήματα από δήμους και χωριά,
με καιρικές συνθήκες που σε καμία περίπτωση δεν ευνοούσαν τις μεγαφωτιές, με καμία μεγαφωτιά το καλοκαίρι του 2008 είχαμε περίπου 600.000 στρέμματα καμένα δάσους και αγροτικών εκτάσεων.
Σκεφτείτε τι μπορεί να συμβεί αν ζήσουμε κλιματικές συνθήκες σαν του περσινού καλοκαιριού και παράλληλα οι αρχές να κομπάζουν για τις φετινές τους «επιτυχίες», καθώς δεν υπήρχαν άνθρωποι νεκροί από της φωτιές.
Τα στοιχεία είναι από πρόχειρες εκτιμήσεις αλλά και από ξένους δορυφόρους καθώς καμία Ελληνική αρχή, υπουργείο Γεωργίας, Πυροσβεστική, υπουργείο Εσωτερικών, Νομαρχίες δεν έχει εκδώσει κάποια επίσημη ανακοίνωση.
Ταυτόχρονα, 15 μήνες μετά τις περσινές καταστροφές έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο αρωγής εκτάκτων αναγκών (ταμείο πυρόπληκτων) από δωρεές.
Παρόλα αυτά έχουν δοθεί μόνο 54 εκ. ευρώ όχι βέβαια σώνει και καλά στους δικαιούχους αλλά ακόμη και για εκδρομές σχολείων, 2.7 εκ. ευρώ για αντιδιαβρωτικά έργα στην αρχαία Ολυμπία, πάνω από 200.000 ευρώ για τους αρχιτέκτονες που εκπόνησαν τα σχέδια για τις πρότυπες κατοικίες, 150.000 για την προετοιμασία τελετής της αφής της Ολυμπιακής φλόγας, κ.τ.λ. http://www.etaea.gr/anakoinwseis/eisfores_dapanes_22_10_08.pdf .
15 μήνες μετά είναι αδύνατον να βρεθεί τρόπος να δοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους, αλλά και κατεστραμμένους συμπολίτες μας.
Φαίνεται ότι το Θαύμα θα γίνει όταν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2009 αφού αυτά τα χρήματα θα φαίνονται ως έσοδα στον προϋπολογισμό!!!
Να μην ξεχάσουμε και την καταστροφή της Πάρνηθας όπου σήμερα αποδεικνύεται περίτρανα 17 μήνες μετά, ότι είναι σχεδόν αδύνατον να γίνει φυσική αναδάσωση λόγω του εδάφους αλλά καμία κίνηση δε φαίνεται να γίνεται.
Όσο δε για την πυροφύλαξη της Πάρνηθας, φτιάχτηκαν νέα πυροφυλάκια χωρίς πυροφύλακες και με κάκιστη ορατότητα!!!
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=51791
Παράλληλα οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ συμμετείχαν σε αρκετές πυροσβέσεις πυρκαγιών όπως στο Μαίναλο, στη Βαρυμπόμπη, στην Κερατέα, στο Γύθειο της Λακωνίας, σε πυροπροστασία και πυροφύλαξη αλλά και σε περιπολίες, σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Συγκεντρώσαμε και παραδώσαμε μέσα σε μία μέρα ανθρωπιστική βοήθεια με 19 τόνους τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους των χωριών της Ζαχάρως.
Επίσης συγκεντρώθηκαν σε άλλη προσπάθεια πάνω από 4000 Βιβλία και πήγαν σε 25 σχολεία της Ηλείας, στις σχολικές βιβλιοθήκες.
Με τη συμμετοχή βέβαια εκατοντάδων πολιτών που και έφεραν πράγματα αλλά και που βοήθησαν εθελοντικά όλη αυτή την προσπάθεια.
Ανοίχτηκε λογαριασμός στο όνομα της οικογένειας εποχικού πυροσβέστη που χάθηκε την ώρα της πυρόσβεσης.
Για ένα τριήμερο συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις μνήμης που έγιναν στην Ηλεία για το χαμό τόσων ανθρώπων στις 24 Αυγούστου του 2007 ένα χρόνο μετά.
Συμμετέχουμε σε δενδροφυτεύσεις σε όλη την Αττική
Οργανώσαμε ημερίδα με θέμα το περιβάλλον, τις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις από τις καλοκαιρινές καταστροφές με τη συμμετοχή πολιτικών που είχαν την ευθύνη για το περιβάλλον από τα κόμματά τους, περιβαλλοντικών φορέων αλλά και πολιτών.
Διοργανώσαμε σε συνεργασία με την πρωτοβουλία επιστημόνων, διημερίδα για τις δασικές πυρκαγιές με επιστήμονες από Ελλάδα και Ευρώπη, με εντυπωσιακή παρουσία συστημάτων πυρανίχνευσης και διαχείρισης πυρκαγιών με σύγχρονους τρόπους.
Σε συνεργασία με την πρωτοβουλία επιστημόνων έχουν κατατεθεί 13 προτάσεις – λύσεις για τις δασικές πυρκαγιές στις αρμόδιες αρχές αλλά και
9 ερωτήματα σε 9 νομαρχίες της χώρας σχετικά με την πολιτική προστασία της περιοχής τους και το τι έγινε.
Περιττό να πούμε ότι δεν έχουν φτάσει απαντήσεις ακόμη.
Δημοσιεύσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα όλη την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Ελλάδα,
Με συνεχή δημοσιεύματα ενημερώσαμε για την αδυναμία να γίνει φυσική αναδάσωση στην Πάρνηθα αλλά και δημοσιοποιήσαμε την απαράδεκτη εικόνα να υπάρχουν πυροφυλάκια στην Πάρνηθα χωρίς ορατότητα και χωρίς πυροφύλακες.
Επίσης αυτή την περίοδο γίνονται σεμινάρια πρώτων βοηθειών και μέσα στους επόμενους μήνες έχουν προγραμματιστεί σεμινάρια πρόληψης, πυροπροστασίας και πυρόσβεσης.
Παρόλα αυτά εμείς θα είμαστε εδώ, θα συμμετέχουμε, θα παρακολουθούμε, θα κάνουμε δράσεις, θα δημοσιοποιούμε τα καλώς αλλά και τα κακώς κείμενα.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
http://ellines-energoi-polites.blogspot.com/