Η έγκριση για την κατασκευή ενός νέου, τεράστιου ανθρακωρυχείου απειλεί να καταστρέψει τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας, του οποίου τα μισά κοράλλια είναι ήδη νεκρά.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι ο μεγαλύτερος του κόσμου, απαρτιζόμενος από 2.900 υφάλους και 940 νησιά σε μία έκταση 344.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ είναι ορατός και από το διάστημα. Από το 1981 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα επτά φυσικά θαύματα του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για ένα μοναδικό οικοσύστημα πάνω στη Γη, φιλοξενώντας μία πολυπληθή ποικιλία εξωτικών οργανισμών που συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα γόνιμο φυσικό περιβάλλον σε μία κατά τα άλλα εχθρική και μη παραγωγική γωνιά του πλανήτη.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος βρίσκεται ήδη σε δυσχερή θέση λόγω απορροής φυτοφαρμάκων, λασπωδών ιζημάτων που προέρχονται από εκχερσώσεις, επιθέσεων οργανισμών όπως αστερίες, λεύκανσης των κοραλλιών και διαφόρων άλλων επιπτώσεων κυρίως ανθρώπινης προέλευσης, που έχουν οδηγήσει στην απώλεια σχεδόν των μισών κοραλλιών των υφάλων.

Στις 29 Ιουλίου ο υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας εξέδωσε άδεια για την κατασκευή του μεγαλύτερου ανθρακωρυχείου στο νότιο ημισφαίριο από τον ινδικό όμιλο Adani Group. Το ορυχείο θα παράγει 60 εκατομμύρια τόνους άνθρακα το χρόνο και ενώ οι εκγαταστάσεις του βρίσονται στο Κούινσλαντ (400 χιλιόμετρα μακριά από το σύμπλεγμα υφάλων), η φόρτωση του άνθρακα θα γίνεται στα λιμάνια Χέι Πόιντ και Άμποτ Πόιντ, κοντά στη νότια πλευρά του Μεγάλου Υφάλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περιβαλλοντικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο αντιδρούν μαζικά στη συγκεκριμένη απόφαση, ενώ προσπαθούν να θέσουν το θέμα υπό εξέταση στη συνεδρίαση των G20 που θα λάβει χώρα στην Αυστραλία φέτος το Νοέμβριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης